Jónak lenni jó!

2023.12.17. 11:06

Egy telefonhívással ön is segítheti a koraszülött gyermekek ápolását

Évente 7500-8000 gyermek jön túl korán a világra – mondta Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában vasárnap.

MW

Forrás: Semmelweis Egyetem Facebook-oldala

A közmédia jótékonysági kampánya idén a Semmelweis Egyetem Alapítványon keresztül a koraszülött és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élő gyermekeket segítő Semmelweis Fejlődéstámogató Központ komplex fejlesztésére gyűjti az adományokat.

SZABÓ Attila
Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a közmédia 12. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2023. december 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Szabó Attila tájékoztatása szerint a koraszülötteken kívül több száz gyermek születik ugyan időben, de például oxigénhiányos állapotban vagy valamilyen veleszületett fejlődési rendellenességgel. Így elmondható, hogy minden tíz-tizenegyedik gyermek valamilyen problémával jön a világra.

Rámutatott: 

a várandóság időtartama 40 hét, akkor számít koraszülöttnek valaki, ha a betöltött 37. hét előtt születik.

A koraszülöttek leggyakoribb szervi problémái a központi idegrendszert, a szemet, a tüdőt és a bélrendszert érintik, de az összes szervük éretlen – mondta.

Kezdetben a szervek működését kell segíteni, az újszülöttek sokszor lélegeztetőgépre kerülnek, gyakran táplálásuk is nehézséget okoz, és figyelni kell, hogyan alakul a központi idegrendszerük fejlődése

– ismertette munkájukat Szabó Attila.

A Semmelweis Egyetem Alapítványt lehet segíteni a 13600-as telefonszám tárcsázásával és a 04-es azonosító megadásával, vagy SMS-ben a 04-es szám elküldésével ugyanerre a telefonszámra. Minden hívás és sms 500 forintos adományt jelent.

Emellett idén is lehet ismert emberek által felkínált tárgyakat venni, amelyek többségét a Jónak lenni jó! honlapján fix áron lehet megvásárolni, néhány különlegesebb darabot pedig a közmédia vasárnapi egész napos műsorfolyama során bocsátanak árverésre.

A Regőczi Alapítvány támogatottja is tett felajánlást

A koronavírus-világjárványban szüleiket elvesztőket segítő Regőczi Alapítvány támogatottja, Szűcs Eszter Anita iparművész saját alkotását ajánlotta fel a Jónak lenni jó! kampányban.

Herczegh Anita kuratóriumi elnök felidézte, hogy a Jónak lenni jó! két évvel ezelőtt a Regőczi Alapítványnak gyűjtött, ezért idén azzal is segítik az akciót, hogy az alapítvány egyik támogatottjának felajánlását eljuttatták a szervezőkhöz.

Az a nagyon szép ebben a történetben, hogy a Regőczi Alapítvány támogatottja, Szűcs Eszter Anita iparművész is fontosnak tartja, hogy azt a segítséget, amit ő kapott korábban, valamilyen formában viszonozza

 - fűzte hozzá a Herczegh Anita.

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Áder János volt köztársasági elnök, a Regőczi István Alapítvány alapítója és Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány kuratóriumi elnöke a közmédia 12. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2023. december 17-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás:  MTI

Áder János volt köztársasági elnök, a Regőczi Alapítvány alapítója kiemelte: minden segítséget megérdemelnek azok, akiket már korán, "a gyermekük születése pillanatában, vagy gyerekként, születésük pillanatában megpróbált az Isten, nekik azt gondolom, hogy minden segítség elkel".

Áder János köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki a jótékonysági kampányt kitalálta és évről évre változatlan lelkesedéssel segíti annak lebonyolítását. Kiemelte, hogy nagy segítséget nyújtanak a műsor készítői és munkatársai nemcsak azzal a pénzzel, amit összegyűjtenek a szervezeteknek, hanem azzal is, hogy évről évre felhívják a figyelmet arra, hogy mennyi segítségre szoruló ember él az országban.

Saját tervezésű felvarróját ajánlotta fel a négy magyar űrhajósjelölt

A Hunor-program négy űrhajósjelöltjének saját tervezésű felvarrójára is lehet licitálni a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akciójában.

Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András vasárnap a stúdióban bemutatta, majd kézjegyével is ellátta a különleges felvarrót.

 Elmondták: közös felajánlásukat is annak jegyében tették, ahogyan küldetésükhöz viszonyulnak, azaz nem egymással versenyeznek, hanem mindannyian igyekeznek önmagukból a legtöbbet adni. A műsorban elhangzott: a felvarró százezer forintos kikiáltási árról indult.

Káel Csaba: a filmek beépülnek az életünkbe

A jó filmeket olyan komolyan vesszük, hogy szinte beépülnek az életünkbe, jó pár olyan jellegzetes mondat vagy szófordulat van amit aztán a köznyelv is használ - erről beszélt Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos az m1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában a közmédia Jónak lenni jó! kampányához érkezett filmes felajánlások kapcsán.

Hozzátette: jó pár olyan kellék is létezik, amire emlékszünk, de ugyanez fontos a jelmezek kapcsán is. Példaként említette, hogy A kőszívű ember fiaiból a Baradlay fiúk jelmezére mindenki emlékszik. Mint mondta, ezek velünk élnek tovább, ezért fontos, hogy minél több jó film készüljön.

Angelina Jolie amerikai színésznő a Maria Callas operaénekes életéről Budapesten is forgatott film egyik kellékét, a fiatal Maria Callast ábrázoló vázlatot ajánlotta fel a Jónak lenni jó! számára.

Káel Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy Angelina Jolie különleges abból a szempontból, hogy a "karitatív hajlama" nagy, egész lényéből sugárzik a szeretet.

Felidézte, hogy Maria Callas életének helyszíneit nem lehetett mindenhol rekonstruálni, ezért "szokás szerint Budapest besegített", mert bármelyik nagy európai várost hihetően lehet itt filmezni. Angelina Jolie forgatott például a Zeneakadémián, az operaházban és más helyszíneken is.

Káel Csaba hangsúlyozta, hogy az ország adottságai jók, lehet magyar, angol, francia és orosz típusú kastélyt is találni, Budapest pedig egy eklektikus város, ahol sok minden megtalálható. Hozzátette, hogy a fóti stúdióban megmaradt a régi díszletek nagy része, az is egy "aranybánya", emellett amerikai utcarészlet és egy 19. századi budapesti rész is van, amelyet Berlin, Párizs vagy Bécs utcájának is lehet használni.

A Semmelweis-filmről - amelynek alkotói egy dedikált plakátot ajánlottak fel - elmondta: hatalmas sikerrel fut a mozikban, a nézőszám átlépte 80 ezret. Hozzátette: Semmelweis Ignác nevét a világon mindenhol ismerik, orvosi körökből is érdeklődnek, mikor láthatják a filmet például Ausztráliában.

A Semmelweis című film dedikált plakátjára is lehet licitálni

A közmédia Jónak lenni jó! akciójában a Semmelweis című film plakátjára is lehet licitálni, amelyet Koltai Lajos rendező mellett a film két főszereplője, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica is aláírtak.

Nagyon megfogott az a tevékenység, ami fejlődéstámogató központban folyik az emberért, a gyerekekért - mondta Koltai Lajos Kossuth-díjas rendező-operatőr, aki idén jószolgálati nagykövetként is segíti a gyűjtést.

Mint mondta, a Semmelweis című film által került hozzá közel a szülők és a gyermekek megmentésének kérdése. 

Ehhez elhivatottság kell és megszállottság, olyan, ami Semmelweisben is benne volt

 - mondta a rendező.

KOLTAI Lajos; NAGY Katica; VECSEI H. Miklós; SEMMELWEIS Ignác
Nagy Katica és Vecsei H. Miklós főszereplők Koltai Lajos Semmelweis című filmjének sajtóbemutatóján az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2023. november 27-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Nagy Katica színművész, a film női főszereplője vasárnap a stúdióban kifejtette, hogy a vidéki és külföldi közönségtalálkozókon azt tapasztalta, nagyon hatott az emberekre a világhírű orvos történetét bemutató alkotás. "Szerintem ez egy gyönyörű közönségfilm, és csupa jó visszajelzést kapok, Torontóban is nagyon szerették az emberek" - idézte fel a színművész, aki arról is beszélt, hogy a forgatás előtt orvostörténeti és kórtörténeti felkészítésen vett részt a stáb, Semmelweis Ignác életéről és munkásságáról pedig egyetemi oktatók tartottak nekik többórás előadást.

A dedikált plakát százezer forintos kikiáltási árról indult, valamint lehet licitálni egy négyfős borvacsorára is, amelyen Koltai Lajos és Sauska Krisztián borász vesz részt. Ennek kikiáltási ára kétszázezer forint.

Nincs fejleszthetetlen gyerek

Mindenkit a saját határain belül kell kezelni, de azt gondolom, hogy nincsen fejleszthetetlen gyerek - mondta Cziniel Mónika gyermekneurológus, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fejlődésneurológiai Ambulanciájának vezetője, a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában vasárnap.

"Jelenleg egy tíz négyzetméteres tornateremben dolgozunk, ahol hárman tartózkodunk szakemberek meg a család" - mondta Cziniel Mónika. Kifejtette, hogy a diagnosztikai központban a kezelendő gyerekek az intenzív osztályról érkeznek, akiket aztán később úgy engednek haza, hogy a gyógytornász ellátja őket egy gyakorlatcsomaggal, amelyeket otthon rögtön el tudnak kezdeni a szülők a babákkal.

Ezekben a gyerekekben rengeteg potenciál van, csak hinni kell bennük és helyesen támogatni őket

 - emelte ki a szakember. 

NOVODOMSZKY Éva
Cziniel Mónika gyermekneurológus, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fejlődésneurológiai Ambulanciájának vezetője (j) és Novodomszky Éva (b) műsorvezető a közmédia 12. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2023. december 17-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Hozzátette: az ambulancián olyan gyerekeket követnek, gondoznak, akiknek már eleve nehezen indult az élete, sokszor a méhen belüli fejlődésük is zavarokat szenvedett, vagy szülés közben oxigénhiány lépett fel náluk, és ez károsította az idegrendszerüket. Ha azonban ezek a gyerekek megkapják a megfelelő támogatást, nagyon szép eredményeket lehet elérni velük. Minden gyerek fejleszthető a saját határain belül, de hogy ezek hol vannak, azt nem lehet tudni az elején. "Nekünk nagyon kell hinni benne, hogy ezek a határok tágíthatók" - fűzte hozzá.

A gyermekneurológus elmondta, hogy igyekeznek támogatni és erősíteni a szülőket is abban, hogy ők a fejlesztő csapat legfontosabb részei, ezért fontos hinniük benne, hogy a gyermekük fejlődése beindítható, támogatható és megfelelő támogatással visszaterelhető a normál fejlődés menetébe.

A Béres Alapítvány egy Béres Józsefről készült litofán képet ajánlott fel

A Béres Alapítvány egy Béres Józsefről készült litofán képet ajánlott fel a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akciójához csatlakozva - mondta az alapítvány elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni műsorában.

Béres Klára elmondta:

 a litofán kép azon az ősi technikán alapul, hogy a porcelán magas fokon kiégetve átereszti a fényt, és különböző vastagságban megmunkálva egy képet ad. 

A felajánlott alkotást egy herendi iparművész mester, Horváth László készítette, Béres József századik születésnapjára emlékezve.

Béres Klára a műsorban méltatta a közmédia kezdeményezését, amelyben az alapítvány a kezdetektől részt vesz. Kiemelte: a Jónak lenni jó! akció minden évben egy jó célt támogat, pontosan tudni, hogy mire fordítják az adományt, és hogy biztosan oda kerülnek az adományok, ahová szánják azokat.

Emellett a műsor egy nagy társadalmi összefogásról is szól, a mai bizonytalan világban képes megmozgatni emberek százezreit, akár milliókat is - fogalmazott a Béres Alapítvány elnöke.

Novák Katalin fogadja a telefonhívásokat a közmédia adománygyűjtő akciójának telefonos központjában

Novák Katalin köztársasági elnök dél óta fogadja a telefonhívásokat a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akciójának telefonos központjában.

Már érkeznek a pénzbeli felajánlások a Jónak lenni jó! telefonos központjába, ahová egészen az adás végéig lehet telefonálni a 06-1-759-6000 vagy a 06-30-759-6000 telefonszámokra. Lehet, hogy a hívást épp Novák Katalin köztársasági elnök, a jótékonysági kampány fővédnöke veszi fel, hogy rögzítse az adományokat - hangzott el a Duna televízió vasárnap délutáni adásában.

Amikor a telefonos központba kapcsoltak, a köztársasági elnök épp egy adományozóval beszélt.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin köztársasági elnök, a kampány fővédnöke (k) hívásokat fogad a közmédia 12. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2023. december 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás:  MTI

Magyarország köztársasági elnöke a Facebook oldalán tudatta, hogy a Jónak lenni jó program keretei között már lehet licitálni arra a „koronázási tányérra” is, amelyet III. Károly királytól és Kamilla királynétól kapott a májusi koronázás alkalmával. Ezt a kézzel, korlátozott példányszámban, kifejezetten a koronázásra készült tányért kapták emlékül a szertartáson résztvevő uralkodók, elnökök.

A túl korán vagy a rendellenességgel született gyerekek különösen gondos odafigyelést, komplex támogatást igényelnek, ellátásukban országos szinten a Semmelweis Egyetem szerepe alapvető. A Semmelweis Fejlődéstámogató Központ megújításának célja, hogy megháromszorozódjon az ellátott gyerekek száma, és a jelenlegi 650-700 helyett mintegy 2 ezernek tudjanak ellátást biztosítani évente. A jelenlegi 3-5 éves korhatárt bővítve a jövőben 8 éves korukig szeretnék nyomon követni az egyetem klinikáin kezelt koraszülötteket és a veleszületett fejlődési rendellenességgel élőket.

 

Altorjai Anita: Európában nincs még egy olyan közszolgálati televízió, amely ilyen kampányt működtet

A közmédia Jónak lenni jó! akciójában már az egész világ megmozdul, Stuttgarttól Stockholmon keresztül az Egyesült Államokig sok helyről csatlakoztak a jótékonysági kezdeményezéshez. Európában nincs még egy olyan közszolgálati televízió, amely ilyen kampányt működtet – jelentette ki Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vasárnap.

Altorjai Anita a műsorban úgy fogalmazott: egy közszolgálati televízió feladata az ismeretterjesztés, a hidak építése közösségek között, és morális kötelezettség is felhívni a figyelmet a rászorulókra is.

ALTORJAI Anita
Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a közmédia 12. Jónak lenni jó! című műsorában az MTVA óbudai gyártóbázisának stúdiójában 2023. december 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Emlékeztetett: a Jónak lenni jó! első adásában tizenkét éve Böjte Csaba gyermekvédelmi szervezetét támogatták, azóta sokaknak tudtak segíteni. Kiemelte a koronavírus-árváknak szervezett gyűjtést, amelyen rekordösszeg, 300 millió forint gyűlt össze.

A vezérigazgató méltatta a közmédia dolgozóit, akik közül tavaly a Bartók rádió, idén az M4 Sport ajánlotta fel a Prima Primissima díjjal járó pénzjutalmát, a Dankó rádiót és sok kollégát, akik munkájukkal és felajánlott adományaikkal segítették az akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában