Támadások kereszttüzében

2023.11.23. 06:26

Brüsszel eltöröltetné a rezsitámogatást

Azt az intézkedést szüntetnék meg, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) felszólal az izraeli-palesztin konfliktusról szóló vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. október 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Julien Warnand

„Teljességgel valótlanok a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állítások, Ursula von der Leyen elnököt pedig nem foglalkoztatta túlzottan, hogy szerepel a plakáton” – közölte az Euronews kérdésére az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer. A konzultáció tizenegy kérdése közül három szűk értelemben vett gazdasági jellegű témával foglalkozik. 

A kérdőív első kérdése: „Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást. Ön mit gondol erről?”. Két válaszlehetőség van: „Továbbra is fenn kell tartani a rezsitámogatást.”, illetve „Nincs már szükség árszabályozásra az energiapiacon”.  

Egy bizottsági állásfoglalás szerint „az energiatámogatási intézkedéseket fokozatosan meg kell szüntetni”. Tehát azt a rezsicsökkentést töröltetnék el hazánkkal, amelynek köszönhetően az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a lakossági gáz és áram ára. A kormány számítása szerint az intézkedés havonta átlagosan 181 ezer forinttal csökkenti a családok energiaszámláit - írja a Magyar Nemzet

Nem ez az első alkalom, hogy Brüsszel a rezsicsökkentéssel szemben foglal állást. 

A kormány 2017-es konzultációjában már foglalkozott a témával. Brüsszel ugyanis 2016 novemberében javaslatot tett az Energiaunióra, amelynek lényege az volt, hogy az országok független energiapolitikája helyett központi szabályozást akartak életben léptetni.  

A szándék az volt, hogy elvegyék a nemzetállamoktól az energiaárak megállapításának jogát. Fennállt a veszély, hogy ily módon a nagyvállalatok gyakorlatilag ismét szabad kezet kapnának a rezsidíjak meghatározásában. Tehát a brüsszeli javaslat a magyar családok helyett a multiknak kedvezett volna. 

Magyarországon egyébként nem csak Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje hangoztatta a rezsicsökkentés eltörlését, hanem a mögötte álló DK is. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában