Miniszterelnöki interjú

2023.10.13. 07:19

Orbán Viktor: a terror elfogadhatatlan! – HALLGASSA MEG!

Elfogadhatatlannak nevezte a terrort pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is közölte: Magyarország Izrael oldalán áll.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– A terror elfogadhatatlan! Amikor az ember ennek látja a lenyomatát, az megrendítő – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az izraeli–palesztin háború kapcsán. A Magyar Nemzet cikke szerint a miniszterelnök elmondta, hogy hálát kell adni, hogy mi békében élhetünk.

Az interjút itt nézheti meg:

– A magyarok békéjét és biztonságát meg kell védeni – szögezte le. Mint mondta, Magyarország mindig a terrorizmus ellen volt. Kiemelte, hogy az első, amit remélnek, hogy mindenkit ki tudnak hozni a magyarok közül. Továbbá azért is hálát kell adni, hogy nincsenek az áldozatok között magyarok.

– Ha valakit terrortámadás ér, megvan a joga ahhoz, hogy lépéseket tegyen, hogy ez ne forduljon elő többet – húzta alá. Megjegyezte, hogy a konfliktust lokalizálni kell. Jelezte, hogy veszélyes lenne, ha Izrael egy arab országgal háborúzna. – A magyar diplomáciának az a dolga, hogy deeszkalációs politikát folytasson – hangsúlyozta a kormányfő. 

Orbán Viktor emlékeztetett: Donald Trump elnöksége idején sokat javult az arab–izraeli kapcsolatrendszer. – A feszültség enyhülése jellemezte azokat az éveket. Olyan viszonyrendszerekben is bekövetkezett lazulás, amelyre néhány évvel előtte senki sem gondolt volna – mondta. A miniszterelnök szerint a terrortámadás ellenére az elmúlt évek közeledéseiből meg kellene menteni, amit lehet, még akkor is, ha ez nem könnyű.

– Ami nálunk is meg kell, hogy kongassa a vészharangot, az az, hogy tüntetések vannak a terroristák mellett egész Európában. Magyarországon is próbálkoztak, de itt ilyet nem lehet rendezni. Nem is fogunk erre semmilyen engedélyt megadni – szögezte le. Hozzátette: Nyugat-Európában úgy tűnik, vannak olyan emberek, akik helyeslik az ilyen akciókat. Miután korábban ellenőrzés nélkül engedtek be tömegeket nyugat-európai országokba, most köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is.

– Adjunk hálát a Jóistennek, hogy 2015-ben ott volt az eszünk meg a szívünk is, és megépítettük a kerítést meg a jogi korlátokat is, amelyekkel Magyarországtól távol tudtuk tartani a terrorizmust – állapította meg.

Mint mondta, Magyarországon él Európa egyik legnagyobb létszámú zsidó közössége. Őket a magyar államnak meg kell védenie. – Azt nem lehet megengedni, hogy a magyar állampolgárok veszélyben érezzék magukat. Ezt meg kell akadályozni! – mondta a miniszterelnök. Mint mondta, nem lehet abba beletörődni, hogy a biztonság szintje csökkenjen hazánkban.

A migrációs paktum elfogadásáról szólva elmondta, látható, hogy Brüsszelben eltűnt a tisztánlátás. Azt akarják, hogy engedjük be Magyarországra azokat a migránsokat, akik Magyarország déli határainál agresszívan, fegyverekkel lépnek fel. Mi a jóban akarunk osztozni, nem a rosszban. Az EU nem arról szól, hogy a rossz dolgokat osztjuk szét egymás között – tette hozzá. Mint kifejtette, nekünk is fel kellene építenünk egy migránsgettót, ahová tízezer bevándorlót tudnánk befogadni. 

A miniszterelnök szerint Brüsszel azt akarja, hogy osztozzunk abban a biztonsági kockázatban, amiben évek óta szenvednek a rossz döntéseik miatt. – Az unió úgy döntött, hogy nekünk is fel kellene építenünk egy migránsgettót. Egy rossz dolgot akarnak ránk erőltetni – jegyezte meg. Orbán Viktor kiemelte, hogy a migrációval szemben egyetlen módszer, a magyar megoldás vált be. Mint mondta, hazánkban nincsenek migránsok és nem is lesznek. Hozzátette: az EU ezt a modellt akarja lerontani.

A beszélgetést itt meghallgathatja:

Felhívta a figyelmet, hogy a korábban kötött írásos megoldást félretolta az EU, és most politikailag kell védekeznünk. – Brüsszelben változásra van szükség. Nem segítenek, hanem rombolnak – szögezte le a kormányfő. Szerinte Brüsszelben tudják, hogy az európai emberek többsége a magyarokkal ért egyet. – A brüsszeli szabályokat meghívásként értelmezik a migránsok – jegyezte meg a miniszterelnök. – Mi nagyon stabil lábakon állunk, egy demokratikus döntéssel védjük a határainkat – hangsúlyozta.

Úgy látom, hogy novemberben meglesz az egy számjegyű infláció 

– mondta. A miniszterelnök tájékoztatott: „Azt szerettük volna elérni, hogy miközben az infláció ellen küzdünk, addig a gazdasági növekedés is magas szinten maradjon. A kettő együtt azonban kiderült, hogy nem megy.”  

Éppen ezért a 2023-as év az infláció letörésének éve lett, és 2024-ben indítják meg újra a gazdasági növekedést. – Egy magas gazdasági növekedést fogunk majd megcélozni – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: egy olyan közegben, ahol a többiek nem nőnek, „nehéz neked is növekedni”.  

– Ezért fontos, hogy ilyenkor ne egy lábon álljon az ország. Elsődleges az Európai Unió, de nekünk a világ minden piaca előtt készen kell állnunk. A magyar gazdaság egyértelmű érdeke az összekapcsolódás. Nekünk minden piac fontos – állapította meg.

Az elmúlt két nap georgiai látogatásáról szólva elmondta, kérdés az, hogy össze tudja-e kapcsolni magát a Kaukázus világa Európával. – Van egy nagy közös programunk. Ilyet még a világ nem csinált. Azerbajdzsánban előállított zöldenergiát, elektromos áramot akarunk Georgián, Románián és Magyarországon keresztül behozni Európába. Ehhez egy több mint ezer kilométer hosszú, a Fekete-tenger alatt futó nagyfeszültségű kábelt kell lefektetni, és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrát megépíteni. Ezt az EU is támogatja. Ez jó lesz egész Európának – mondta.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díja kapcsán a miniszterelnök elmondta: minden magyar örül ennek a sikernek. Mint mondta, két olyan tudósról van szó, akik a mély Magyarországról indultak el. – Az a tehetség és tudás, ami a magyarokban rejlik, azt elő lehet hívni. Ez a mi tartalékunk és ezért nem kell soha megijedni – fogalmazott Orbán Viktor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában