Vajdaság

2023.10.14. 23:37

Magyar köztársasági elnök: az összekapaszkodás ideje jött el

Össze kell kapaszkodnunk, és erősen kell tartanunk egymást, át kell adnunk egymásnak az erőt, mert csak azok a közösségek lesznek képesek a túlélésre és a megerősödésre, amelyek összekapaszkodnak - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Bácsfeketehegyen, ahol részt vett a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletén.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletén a bácsfeketehegyi református templomban 2023. október 14-én

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

Mint mondta: nehéz idők járnak, a problémák változó intenzitással jelentkeznek, és mindezekhez társulnak a mindennapok küzdelmei is. Emlékeztetett arra, hogy 

a közelmúltban ért véget a világjárvány, majd sokaknak kellett elhagyniuk otthonaikat, a pusztító ideológiák hirdettek hadjáratot, és már a gyerekeket célozzák meg, nem csökken a feszültség Koszovóban, és nem csökken az instabilitás a Nyugat-Balkánon, háború dúl Ukrajnában, és háború közeli a helyzet a Közel-Keleten, valamint gazdasági kihívások nehezítik meg a családok mindennapjait. 

Novák Katalin hozzátette: a keresztények ilyenkor Istenhez fordulnak válaszokért, és arra várnak választ, hogy hol van az erőszaknak és a terrornak a határa, mit kell tenni, ha a közösségek és a családok biztonsága veszélybe kerül, és hogyan lehet megfelelni Isten parancsainak ebben a világban. Mindezekre a kérdésekre lehet válasz az összekapaszkodás. A közösség tagjainak olyan erősen kell összekapcsolódniuk egymással, hogy azt ne lehessen szétszakítani - húzta alá. 

"Ahogy egy édesanya képes a gyermekével összekapaszkodni, úgy kapaszkodik össze az Anyaország is a gyermekével, a határon túli magyarokkal, mert most a magyarok összekapaszkodásának az ideje jött el" 

- szögezte le a köztársasági elnök. Hozzátette: "erről az összekapaszkodásról szól az is, amikor számon tartjuk a magyarokat, nemcsak Magyarország területén belül, hanem Magyarország területén kívül is, a legkisebb magyart is, mintegy köldökzsinórként összekötve a határainkon belül és a határainkon kívül élő magyarokat egymással".

A köztársasági elnök végül kitért arra, hogy a magyaroknak arra is van lehetőségük, hogy baráti kapcsolatot ápoljanak egy másik országgal, Szerbiával, és ez is hozzájárul az összekapaszkodáshoz. 

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a püspökszentelésen felolvasta Orbán Viktor köszöntő levelét. A miniszterelnök azt üzente: "aki hisz, az erején felül képes tenni és harcolni". "A világ kevés pontját értik ezt úgy, mint Önöknél, a Vajdaságban, ahol a református templomok száz év óta nemcsak a hit házai, de egyúttal a magyarság mentsvárai is. Annak a rengeteg próbát kiállt magyar közösségnek mutatnak irányt, nyújtanak lelki támogatást és menedéket, amely ma már egy szebb és reményteljesebb jövő fundamentuma lett a Vajdaságban" - húzta alá. 

Orbán Viktor jelzésértékűnek nevezte, hogy "egy olyan elhivatott pásztort, tapasztalt kormányost választottak meg erre a feladatra, aki kamaszkorában misszionáriusnak készült, lelkészként pedig a gyülekezeti munkától az intézményvezetésig számos feladatkörben megállta a helyét".

 Orbán Viktor végül azt kívánta az újonnan megválasztott püspöknek, hogy legyen áldott az a szolgálat, amelyre vállalkozott "nemcsak a délvidéki reformátusok, hanem az egész vajdasági magyarság javára". A miniszterelnök a "Soli Deo gloria!" (Egyedül Istené a dicsőség!) latin mondással zárta levelét. 

Harangozó László, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház újonnan választott és beiktatott püspöke, az egyház Zsinatának lelkészi elnöke arra kérte a közösséget, hogy imádkozzon azért, hogy az istentiszteleten elhangzott jókívánságok valósággá váljanak, és "ez a közösség, amely élni akar, valóban élni tudjon". 

Az istentiszteleten Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Generális Konvent ügyvezető elnöke hirdetett igét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában