Erőszak

2023.09.30. 08:00

Meg kell szokniuk a svédeknek a lövöldözéseket, a robbantásokat és a bandaháborúkat

Nem lehet megtörni a bandákat a skandináv ország egyik hírszerzési vezetője szerint – írja a V4NA.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Egy nemrég nyilvánosságra hozott interjúban Jale Poljarevius, a svédországi Mitt rendőrségi régió hírszerzési vezetője elmondta, hogy a politikusoknak a bandák megtöréséről szóló beszédeit nem szabad másnak venni, mint üres szónoklatoknak. Szerinte ez ugyanis ez sosem fog megtörténni – számol be a V4NA.

„Amit tehetünk, az az, hogy felszámoljuk a jelenleg aktív bandákat, és a lehető legnagyobb mértékben semlegesítjük őket. De új bandák jönnek majd létre. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem fogjuk tudni ezeket teljesen felszámolni.”

A nyilatkozat a Stockholm-Uppsala régióban a közelmúltban kiéleződött bandaháborúk nyomán hangzott el. Ezeket nagyrészt külföldről szervezik száműzött bandavezérek, akik ismét a birtokukba akarják venni a területeket. Poljarevius szerint az, hogy a bandavezérek külföldön tartózkodnak, további nehezíti a bűnözés elleni küzdelmet.

A rendőrségen belüli területeken rendszerszintű összeomlásra figyelmeztetnek, utalva a jelenlegi helyzetre, amelyben a bevándorló bűnbandák egyre szélesebb körben, csalásokkal, lövöldözésekkel, robbantásokkal és kábítószerrel próbálják érvényesíteni az akaratukat, és semmibe venni a svéd törvényeket illetve a hivatalos szerveket.

Poljarevius szerint ugyanakkor bár a helyzet súlyos, nem kell összeomlástól tartani. Azzal azonban egyetért, hogy a helyzet komoly, nehéz és összetett.

Úgy nézünk ki, mint valami rossz amerikai utópia forgatókönyve. De ez nem az, ez a valóság, és most csak az számít, hogy szembenézzünk ezzel a zord valósággal, majd felhúzzuk az ingujjunkat, és küzdjünk tovább, és a legjobbat hozzuk ki abból, amink van

– jegyezte meg a hírszerzés vezetője.

Poljarevius utalt az alulfinanszírozott személyzetre, a forráshiányra, amellyel a rendőrség már hosszú ideje küzd, és ami ahhoz vezetett, hogy a súlyos bűncselekmények után sem tudnak sokszor már nyomozni.

A hadsereget is bevetnék Svédországban a bűnbandák megfékezésére

Svédország miniszterelnöke a fegyveres erők vezetőjével egyeztetne, hogy a hadsereg is segítsen megfékezni a bandagyilkosságok számának növekedését, Micael Byden mindebben készségét hangoztatta – írja a Magyar Nemzet a BBC brit közszolgálati csatornára hivatkozva.

 

A hadsereg országon belüli bevetéséről – noha a fegyveres erőket hagyományosan, békeidőben a külföldi ellenséggel szemben használják – még nem tudni részleteket, azonban vélhetően a katonák átvehetnek bizonyos rendőri feladatokat, ezzel rendőrségi erőforrásokat szabadítva fel a bűnüldözéshez.

 

A hadsereg bevetésének kritikusai szerint mindez inkább tüneti látszatkezelés, mintsem az erőszak okait célzó intézkedés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában