Haderőfejlesztés

2023.09.11. 18:40

Honvédemi miniszter: százával jelentkeztek Lynx-kiképzésre fiatalok (videó)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a követelményeket úgy határozták meg, hogy „azok mennek át, akik fizikailag és fejben is a leginkább alkalmasak erre a feladatra”.

MW

Illusztráció: katonák vonulnak az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepségen a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Százával jelentkeztek fiatalok a honvédelmi tárca Embert a vasra! szlogenű toborzására, amelynek keretében személyzetet keresnek az újonnan beszerzett Lynx gyalogsági harcijárművekre – jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videónyilatkozatában.

Itt most a legmodernebb technikára, a Lynxekre keressük a legbátrabbakat és a legkiválóbbakat

 – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A legjobb embert, a legjobb technikára – tette hozzá.

Közölte: a hódmezővásárhelyi Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál megtartott toborzón a jelentkezők egészségi és fizikai felmérésen, pszichológiai elbeszélgetésen esnek át. Reményei szerint minél többen megfelelnek.

A követelményeket úgy határozták meg, hogy „azok mennek át, akik fizikailag és fejben is a leginkább alkalmasak erre a feladatra” – fűzte hozzá.

 

Ugyanakkor azok számára is lesz ajánlata a honvédségnek, akik nem felelnek meg a feltételeknek, „hiszen embert nem engedünk el” – jelentette ki.

 

A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát!

 – hangoztatta a videónyilatkozatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Mária Terézia nevét veszi fel az egykori Petőfi-laktanya

A vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája felveszi a dandár kötelékébe tartozó 32. Gyalogezredet 1741-ben megalapító Mária Terézia királynő nevét – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Budaörsi úti, egykori Petőfi Sándor-laktanya hétfői átnevezési ünnepségén.

Hozzátette: a haderőfejlesztés eszközbeszerzései és szervezeti átalakításai nagyon fontosak, amikor a szomszédságban háború dúl, és "fel kell készülnünk arra, hogy minden áron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk". 

MÁRIA TERÉZIA
A budapesti Petőfi Sándor laktanya átnevezési ünnepsége 2023. szeptember 11-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A miniszter elmondta: azt szeretné, ha a magyar katona úgy tekintene magára, mint "egy nagyszerűkatonai erények és hősi tettek láncszeméből szőtt hosszú folyamat mostani szeme", amely felelősséget visel a következő nemzedékek "láncszemeiért" is.

Jelezte: a katonai gyökerek sok száz évre nyúlnak vissza, a magyar hadseregnek azonban most célzottan kell visszahoznia a hosszú és dicső magyar katonai hagyományokat, mert "egy ránk oktrojált politikai rendszer" a hadsereget "teljesen leválasztotta a társadalomról és sok száz éves katonai múltunkról".

A miniszter emlékeztetett: Mária Terézia királynőalapította 1741-ben azt a – döntően magyarokból álló – gyalogezredet, amely a 32. hadrendi számot viselte. Jelenleg a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár kötelékébe tartozó testőrezred viseli a 32-es számot, így most a laktanya felveszi a 32-esek alapítójának nevét, kapcsolódva a magyar katonai hagyományokhoz – tette hozzá.

A miniszter rámutatott: a laktanya átnevezése egy folyamat része, hiszen az elmúlt időszakban több alakulat és laktanya kapott új nevet. Hozzátette: azzal, hogy Mária Terézia királynőről nevezték el a laktanyát, üzennek "minden anyának és feleségnek" is, akik ma is azzal a "féltő szeretettel" engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és a katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre a haza védelméhez - hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ünnepségen a miniszter Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével és Mudra József ezredessel, a dandár parancsnokával közösen leplezte le a laktanya új nevét hirdető táblát a Budaörsi úti főbejáratnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában