Ne pazaroljunk!

2023.09.17. 10:13

Elindul az élelmiszermentő program

A cél a magyarországi élelmiszer-pazarlás csökkentése, és a támogatottak segítse azáltal, hogy a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek elosztását koordinálják a karitatív szervezeteknek.

MW

Kisteherautóba pakolják az Igazságügyi Minisztérium (IM) munkatársai által összegyûjtött karácsonyi élelmiszeradományokat a minisztérium épülete elõtt 2018. december 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az élelmiszermentési program összeköti Magyarország legnagyobb karitatív szervezeteit (Baptista Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Vöröskereszt) a törvényben meghatározott kiskereskedelmi láncokkal (Auchan, Tesco, Penny, Aldi, Lidl, Spar).

Világszerte, így Magyarországon is még mindig indokolatlanul sok élelmiszer landol a kukában, egy átlagos magyar évente 65,5 kilogramm étel kidobásáért felelős a háztartásában, ez pedig csak kicsivel jobb adat, mint az uniós átlag, amely a 70 kilogrammot is eléri - írták.

A közlemény szerint az ÉMK célja, hogy csökkentse a magyarországi élelmiszer-pazarlást, és segítse a támogatottakat azáltal, hogy koordinálja a lejárathoz közeli, de még biztonsággal fogyasztható, tartós élelmiszerek elosztását a karitatív szervezeteknek.

Az élelmiszer-pazarlás mérséklése azért is fontos, mert a háború és a "brüsszeli szankciók miatt" az élelmiszer-infláció jelentősen nőtt, ez pedig a rászorulókat különösen megterheli - tették hozzá.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően az infláció mostanra csökkenő pályára állt, az árfigyelő rendszer pedig az élelmiszerárak mérséklésével szintén az embereket segíti - olvasható az ÉMK közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában