Augusztus 20.

2023.08.20. 08:35

Több tízezren vettek részt a Kossuth téri díszünnepségen és a látványos légi parádén (videó)

Rendben és óriási érdeklődés mellett zajlottak az augusztus 20-ai nemzeti ünnep délelőtti programjai – írta a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Facebook-oldalán vasárnap.

MW

A Magyar Honvédség H-145M könnyű helikopterének bemutatója a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2023. augusztus 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a Kossuth téri díszünnepségen és a látványos légi parádén több tízezren vettek részt.

II. TAVADROSZ; LATORCZAI János; NOVÁK Katalin; PINTÉR Sándor
Novák Katalin köztársasági elnök (b) a Szent István-napi állami ünnepségen tartott zászlófelvonáson és tisztavatáson a budapesti Kossuth téren 2023. augusztus 20-án. Középen II. Tavadrosz kopt pápa, mellette Pintér Sándor belügyminiszter (b) és Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke (j)
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A ceremónián Novák Katalin mellett más közjogi méltóságok, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, kormánytagok, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint érdeklődők százai vettek részt.

A köztársasági elnök a Facebookon osztotta meg fotóit és gondolatait a zászlófelvonás után. 

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek tették le esküjüket, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tartott a Magyar Honvédség.

A 2023. augusztus 20-i, az államalapítás és államalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából megrendezésre kerülő katonai légi  parádé első mozzanataként, a honvédtisztek avatásának tiszteletére végrehajtásra kerülő JAS-39 Gripen kötelék díszelgő repülésével kezdődött a Kossuth tér fölött.

A katonai légi parádé nagyjából 30 perces első részében a Magyar Honvédségben rendszeresített repülőgéptípusok egyenkénti, valamint kötelékben történő alacsony áthúzásait láthatjuk az Erzsébet híd és a Margit híd közötti Duna szakasz fölött.

A Magyar Honvédség JAS-39 harcászati repülőgépeinek díszelgő áthúzása a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén 2023. augusztus 20-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A légi parádé második részében, mintegy 20 perc időtartamban léthatjuk WizzAir légitársaság A321 utasszállító, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Airbus A330 Neo valamint az Aeroexpress Kft. Embraer 120 és Cessna 206 Hidroplán repülőgépeinek (2-3 db) alacsony áthúzását – írja a Magyar Nemzet.

A KKM A-330 szállító repülőgépe a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légi parádén, a héttérben az Országház épülete 2023. augusztus 20-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Reggel megkezdte munkáját a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs

Reggel 7 órakor megkezdte mai működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, amelynek munkájában többek közt a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, és a Budapesti Közlekedési Központ működik közre – írta Facebook-oldalán Kovács Zoltán, a testület vezetője vasárnap.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a bejegyzésében hozzátette, hogy a nemzeti ünnepen a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással és tisztavatással kezdenek a Kossuth Lajos téren, majd ezt a Duna feletti légi parádé követi. Délután a Szent István-bazilikánál szentmisét és Szent Jobb-körmenetet tartanak, este pedig ismét látványos fény- és tűzijátékkal várjuk majd az érdeklődőket. Novák Katalin köztársasági elnök délelőtt Esztergomban mond ünnepi beszédet, majd délután ugyanitt átadja a Magyar Szent István Rend kitüntetést.

A fentiek mellett továbbra is 14 helyszínen több mint 200 program közül válogathatnak a kikapcsolódni, szórakozni vágyók, a részletekről a Szent István Nap honlapon tájékozódhatnak - tette hozzá.

Kérjük, a továbbiakban is figyeljék az időjárással és a közlekedéssel kapcsolatos híreket, mielőtt útnak indulnak. Ünnepeljük biztonságosan Magyarország születésnapját!

– írta az augusztus 20-ai ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője.

Kovács Zoltán a bejegyzésben felidézte, hogy a szombat délelőtti zápor, zivatar ellenére is rendben, biztonságosan és nagy érdeklődés mellett zajlottak a Szent István-nap központi programjai Budapesten. Péntekhez hasonlóan a hétvége első napján is több tízezren vettek részt az eseményeken.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában