Merénylet

2023.07.30. 17:02

Rengtegen meghaltak egy pakisztáni robbantásban

A politikai rendezvényen elkövetett merényletnek legkevesebb negyvennégy halálos áldozata van.

MW

Egy sérült férfit kórházba szállítanak a Jamiat Ulma-e-Islam (JUI-F) iszlám politikai párt gyülésén történt robbantás után

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Hussain Ali

Legkevesebb negyvennégy ember életét követelte vasárnap egy politikai rendezvényen elkövetett robbantás Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hajber-Pahtunva tartományban - közölte a helyi rendőrség és az egészségügyi hatóságok.

Korábban még negyven halottról lehetett tudni.

Legfrissebb értesülések szerint hozzávetőleg 200-an megsebesültek a pokolgépes támadásban, amelyet egy öngyilkos merénylő követett el.

A hatóságok már korábban közölték, hogy jóval magasabb áldozatszámtól tartanak. "Nem tudjuk pontosan megmondani, hányan vesztették életüket, de nagyon sok a holttest a helyszínen" - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az incidens az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén történt.

A pakisztáni televízióban megjelent képsorokon földön fekvő holttesteket, eldőlt székeket és véráztatta áldozatokat lehetett látni, akiket a mentőegységek próbáltak biztonságba vinni. A rendezvényen több százan voltak jelen. A súlyos sérülteket helikopterekkel vitték a tartományi székhely, Pesavár kórházaiba.

40 killed, hundreds injured when suspected suicide bombing hits ahead of rally in Pakistan
A Jamiat Ulma-e-Islam iszlám politikai párt gyűlésén történt robbantásban legkevesebb negyvennégyen meghaltak Pesavarban, 2023. július 30-án
Fotó: Hussain Ali / Forrás: Anadolu Agency via AFP

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibok (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP) közleményben ítélték el a merényletet. A TTP szerint a terrortámadás célja az volt, hogy egymással szembe fordítsák az iszlamista erőket. Az afganisztáni tálibok szóvivője Zabihullah Mudzsáhid, az X platformon közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy "semmiképpen sem lehet igazolni az ilyen bűncselekményeket".

A JUI-F ugyanakkor már a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak.

A pakisztáni Geo televízió közölte, hogy egyik operatőre súlyos fejsérülést szenvedett és kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban. Pártja az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. 2023 őszén Pakisztánban parlamenti választások esedékesek. Terrorszervezetek a múltban gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában