Megválaszolatlan kérdések

2023.07.01. 07:39

Pénzmosás gyanúja is felmerül a Karácsony-féle 99 Mozgalomhoz érkezett pénzek kapcsán

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Magyar Nemzetnek arról beszélt, büntetőeljárás adhatna megnyugtató válaszokat a felmerülő kérdésekre.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Mint ismert, a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés 

megállapította, hogy a párbeszédes Perjés Gábor 19 alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be készpénzben a mozgalom számlájára. Öt tranzakció az 50 millió forintot is meghaladta, ami már önmagában elég alapot ad a pénzmosás gyanújával folytatott hatósági vizsgálathoz.

– Egyes állításokkal ellentétben felmerülhet a gyanú, hogy a befizetett összegeknek nem csupán a forrása ismeretlen (inkább külföldi a deviza miatt), hanem annak megszerzésének módja is kevésbé megalapozott (mivel nem volt ismert sem külföldön, sem itthon gyűjtődobozos gyűjtés) – jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. 

Hangsúlyozta: a készpénznek nincsen egyértelműen követhető útvonala, származása könnyen letagadható, meghamisítható és egyben sokszor kivizsgálhatatlan. 

LOMNICI Zoltán
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Várkert Bazárban 2022. január 17-én
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Tekintettel arra – folytatta –, hogy a pénzmozgások volumene, az egyes vagyonnyilatkozatokban szereplő összeg, valamint a költések között összhang a jelenlegi információk alapján nem áll fenn, egy esetleg pénzmosás tárgyában tett feljelentést követő büntetőeljárás adhatna megnyugtató válaszokat a felmerülő kérdésekre.

Közben a Fidesz nevében Hollik István a Legfőbb Ügyészhez és a pénzügyminiszterhez fordult a pénzmosás gyanúja miatt.

A teljes cikk ITT érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában