Hálózat

2023.07.10. 19:58

Összefonódott a baloldal a Pride-dal néhány szavazatért

Hétvégén tartják a 28. Budapest Pride felvonulást, amelyhez a magyar baloldal ismert alakjai évről évre örömmel csatlakoznak, valamiféle népszerűséget remélve attól, hogy részt vesznek a meneten – emlékeztet a Magyar Nemzet.

MW

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke (k, kékben) és Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő (j) a 21. Budapest Pride felvonulás indulása előtt, az Andrássy úton 2016-ban

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A nemzetközi liberális fősodor elvárásainak eleget téve baloldali politikusok sokasága vesz részt az évről évre megrendezett Budapest Pride-on, amely 2018 óta egy hónapos rendezvénysorozattá bővült. A homoszexuális-szubkultúra legnagyobb rendezvényét, illetve az LMBTQ-közösséget maga David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is lelkesen támogatja, aki a most zajló pride hónap megnyitóján főszerepet kapott – kezdi elemzését a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet, hogy szombaton tartják meg a 28. Budapest Pride felvonulást, amelyhez a magyar baloldal ismert alakjai évről évre örömmel csatlakoznak, valamiféle népszerűséget remélve attól, hogy részt vesznek a meneten. Bár a baloldali politikusok és a szexuális kisebbségek közötti kapcsolódás nem új keletű jelenség, az utóbbi években egyre szorosabb összefonódás mutatkozik a felek között. 

 

Az LMBTQ-lobbi és -szervezetek befolyása gyakran fellelhető a baloldali pártok programjaiban, támogatásuk jeleként pedig a különböző LMBTQ-rendezvényeken – így a Budapest Pride-on, az első budapesti leszbikusfelvonuláson vagy az LMBTQ-történeti hónapon – is részt vesznek.

 


Ezek a baloldali politikusok vesznek részt a pride-on

Persze nem volt ez másképp a 2000-s évek elején sem, amikor a Budapest Pride fesztivál elődjeinek tekinthető meleg- és leszbikusfesztiválokat, meleg és leszbikus kulturális és filmfesztiválokat, később pedig az LMBT-fesztiválokat rendre az MSZP és az SZDSZ vezető politikusai nyitották meg, a néhány napos rendezvény helyszínéül pedig legtöbbször a budapesti Művész Mozi, a Bálint Ház és a Közép-európai Egyetem, a CEU szolgált. 

A fesztivál évről évre nagyobbra nőtt, 2018 óta pedig minden évben egy hónapon keresztül tart, sőt a vidéki nagyvárosokra is kiterjed.

Az egy hónapos pride legnagyobb eseménye ugyanakkor továbbra is a felvonulás, amelyen a nemzetközi liberális fősodor elvárásainak eleget téve az összes baloldali párt képviselteti magát.

Az elmúlt évek során a melegfelvonuláson a Magyar Kétfarkú Kutya Párt politikusai, a szocialista Kunhalmi Ágnes, Lendvai Ildikó és Gurmai Zita, a momentumos Fekete-Győr András, Kerpel-Fronius Gábor, Donáth Anna és Cseh Katalin, a DK-s Dobrev Klára, Rónai Sándor és Sebián-Petrovszki László, a párbeszédes Szabó Tímea és Tordai Bence, valamint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is feltűnt. Érdekes a Jobbik szerepe, amely a teljes irányváltása és a baloldali összefogáshoz közeledése ellenére sokáig távol tartotta magát a rendezvénytől. Két éve azonban Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári önkormányzati képviselője például büszkén vonult fel. Utóbb az Indexnek azt mondta, sok minden megváltozott az elmúlt években, többek között az ő véleménye is.

David Pressman, a homoszexuálisok pártfogója

Az LMBTQ-mozgalom támogatóinak sorát erősíti a baloldali pártok képviselőiből verbuválódott Sokszínű Magyarországért országgyűlési képviselőcsoport is, amely azt a célt szolgálja, hogy az LMBTQ-közösségeket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és szabadon élhessenek Magyarországon. 

Érdemes továbbá megemlíteni az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének lobbimunkáját is, aki kinevezése óta már számos alkalommal foglalt állást a magyarországi LMBTQ-közösség mellett.

David Pressman a 28. Budapest Pride fesztivál megnyitóján is részt vett, ahol terjedelmes beszédében a magyar kormányt bírálta, a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt a holokauszthoz, 

a magyarok többségét pedig habarcshoz hasonlította, akik hallgatásukkal összetartják a gyűlölet falát.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatják el IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában