Parlament

2023.07.03. 17:53

Orbán Viktor: a kormány vállalása, hogy az év végére az infláció egy számjegyű lesz (videó)

Az infláció az ellenzéket nem érinti, mert ők dollárban számolnak – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben, válaszolva a DK-s Kálmán Olga azonnali kérdésére, aki felszólalásában arról beszélt, hogy az „orbáni infláció” miatt növekedtek az élelmiszer árak.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A kormány vállalása, hogy az év végére az infláció egyszámjegyű lesz – húzta alá a kormányfő. Mint mondta, elindult az árfigyelő rendszer, augusztus 1-től pedig 15 százalékra emelkedik a boltokra vonatkozó kötelező akciózás mértéke.

A háború és a szankciók ellenünk dolgoznak, de ellenszélben is teljesítjük a vállalásunkat 

– szögezte le Orbán Viktor.

Viszontválaszában Arató Gergely, a Gyurcsány-párt politikusa úgy vélekedett, hogy Dobrev Klára kormánya nem az árakat, hanem a béreket emelné.

A nyilvánvaló hazugságokra nem fecsérlem az időmet – válaszolta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy a baloldal elvett egy havi nyugdíjat, egy havi fizetést, valamint emelték az alapvető élelmiszerek áfáját.

Nem fogjuk engedni, hogy még egyszer elkövessék azt Magyarországgal szemben, amit egyszer megtettek – húzta alá a Magyar Nemzet összefoglalója szerint a kormányfő.

Nekünk Magyarország az első

Miért viszi az átláthatóság ellen, az államosítás, Oroszország irányába Magyarországot? – kérdezte az azonnali kérdések órájában Tompos Márton. A Momentum képviselője hangoztatta: a magyarok 83 százaléka szavazott annak idején az EU, nem pedig Oroszország mellett.

Idősebbek vagyunk, de figyelünk a fiatalabbak véleményére. Kicsit mégis furcsa, hogy nekem most elmagyarázza, hogy milyen volt a szovjet világ, amiben 26 évet éltem

– fogalmazott válaszában Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy Tomposék szövetségeseinek köszönhetően az energia, a média, és a bankszektor többsége külföldi tulajdonban volt 2010 előtt, de mostanra ezekben a szektorokban nagyobb méretű a nemzeti tulajdon aránya, mint a külföldi. – Nem állami, hanem nemzeti tuljadonban vannak már többségben ezek a szektorok, és ez így van jól. Valóban van egy gondolkodásbeli különbség a kormány és a baloldal között, mivel "nekünk Magyarország az első" – jegyezte meg a miniszterelnök.

Jövőre is emelkedni fog a fegyveres dolgozók fizetése

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője az Országgyűlésben a miniszterelnöknek címezve kifejtette, hogy a kormány 74 állami ingatlant elad, 32 milliárd forintért, amelyek többek között a rendőrség, a NAV, a mentőszolgálat ingatlanjai, amik nem csak üdülők. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek kerülejenek ki az eladó ingatlanok sorából.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott: az állami üdülők közül csak a történelmi jelentőségűeket kell megtartani.

Hozzátette: Semmilyen állami üdülési rendszert nem akarunk fenntartani, hanem elegendő fizetés kell az alkalmazottaknak. Harangozó Tamás erre reagálva kiemelte: ezek az ingatlanok nem üdülők és fenn kell tartani ezeknek a dolgozóknak az infrastruktúrát. A kormányfő viszont válaszában hangsúlyozta: ebben az évben 116 ezerrel forinttal emelték a fegyveres dolgozók fizetését és jövőre is ezt tervezik, többek között azért, hogy nyaraljanak, és tudjanak pihenni.

A kormány nem hagyja, hogy migránsgettó legyen Magyarországon

A legutóbbi ülésen a Tisztelt Ház elfogadta a vendégmunkásokról szóló törvényt – válaszolta Orbán Viktor, miután Lukács László György, a Jobbik képviselője arról beszélt, hogy a kormány félmillió idegent akar Magyarországra hozni.

A miniszterelnök jelezte, hogy a parlament világos jogi kategóriákat alkotott a vendégmunkásokról szóló törvényben, elejét véve annak, hogy olyan helyzet legyen, mint Németországban, vagy Franciaországban. Kiemelte: ez Európa legszigorúbb szabálya, csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, amennyi betöltetlen álláshely van, továbbá aki behozza a vendégmunkást, annak kell érte felelősséget vállalnia.

A migrációt és a vendégmunkások ügyét egyértelműen elkülönítettük. Ez az egyik legsziorúbb törvény, és ezt be is fogjuk tartani és tartatni – mondta a kormányfő.

Viszontválaszában Lukács László György arról beszélt, hogy a kormánynak egy bevándorlóország-koncpciója van.

Bevándorlóországról beszél, miközben a pártelnöke megszavazza a kötelező migránskvótát. Megszavazza a maga elnöke, hogy migránsgettót hozzanak létre Magyarországon. Ez ellen harcolni fogunk, és nem fogjuk hagyni

– hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Szükség van a határkerítésre

A kormány miért nem támogatja a Mi Hazánk migrációellenes javaslatait, például, hogy a határon elfogott illegális bevándorlóktól vegyék el a mobiljukat és értéktárgyait? – kérdezte az azonnali kérdések órájában Novák Előd. A Mi Hazánk képviselője szerint a kormány igenis támogatja a legális bevándorlást, de az illegálissal szemben sem lép fel kellőképpen.

– Vannak olyan országok, ahol az illegális bevándorlóktól elkobozzák az értékeiket és jogos a felvetés, hogy mi is durvábban lépjünk fel, de erre eddig „nem vitt rá minket a lélek” – válaszolta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: nem elég, hogy bezárjuk az embercsempészeket, de utána az unió megbírságol minket, mert kevés a hely a börtönökben, ezért hasznos visszaküldeni őket a határra és megkérni őket, hogy ne jöjjenek vissza.

Az egész helyzet abszurd – fogalmazott Orbán Viktor. Kiemelte: nem személy szerint a sokszor valóban szerencsétlen sorsú migránsokkal, hanem a migrációval van baj.  Mint fogalmazott, a határkerítés, ha nem is százszázalékos, de eredményes és hasznos, szükség van rá, az ott dolgozók munkáját pedig inkább el kellene ismerni ahelyett, hogy lebecsülnénk őket.

Komolytalan felvetés

Szabó Rebeka, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben a miniszterelnöknek címezve az akkumulátorgyárakról kérdezett. A képviselő a környezetszennyezést vetette fel. Mint fogalmazott, kínai méreg-lerakatot akarnak Soroksáron felépíteni.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott: a felvetés komolytalan, vegyi elosztó üzem nem fog létesülni. Az akkumultárogyárakról kifejtette: a legszigorúbb előírásokat követjük.

Ezekért a beruházásokért versenyzünk a németekkel, a franciákkal. Timmermans úr, az ön elvtársának a programja ez. Például az elektromos autókhoz akkumulátor kell

– emelte ki a miniszterelnök.

Szabó Rebeka erre reagálva kiemelte: legyen szigorúbb a környezetvédelmi eljárás.

A kormányfő viszontválaszában hangsúlyozta: Magyarországon a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok léteznek. Lehet, hogy önök beleesnek a saját buborékukba, mert egy győri, debreceni és kecskeméti dolgozó tudja, hogyha nem építjük meg az új gyárakat, akkor öt év múlva nem lesz állása – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Egyeztessenek az elvtársaikkal

Lehet, hogy több akkumulátorgyár lesz, mint LMP párttag – válaszolta Orbán Viktor az LMP-s Kanász-Nagy Máténak, aki szerint a kormány akkumulátor-gyarmattá teszi Magyarországot.

A miniszterelnök elmondta, ha Magyarország nem tudna exportra termelni, akkor az életminőség a felére esne vissza. – 

Azért dolgozunk, hogy mindenkinek legyen munkahelye Magyarországon

 – hangsúlyozta. Mint jelezte, a zöld átállás technológiai váltást jelent, és ha ebből kimaradunk, akkor lemaradunk, de nem adjuk fel 30 év munkáját pár zöld ködös elképzelésért.

Viszontválaszában Kanász-Nagy Máté úgy vélekedett, hogy az ország kiszolgáltatott.

Magyarországon nem jöhet létre beruházás állami engedélyek nélkül

– rögzítette Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet arra, hogy az LMP szövetségese, a német zöldek azt mondták, hogy akkumulátorgyártás révén lehet csak megőrizni a járműgyártás szintjét, és az e-mobilitást fejleszteni. 

Javaslom, hogy egyeztessenek az ottani elvtársaikkal

 – zárta a kormányfő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában