Kiváló kapcsolatok

2023.07.28. 08:31

Magyarország szerepe egyre fontosabbá válik az új világrendben

Fontos hazánk közvetítői szerepe Kelet és Nyugat határán.

MW

Hszi Csin-ping kínai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő, Cyril Ramaphosa dél-afrikai, Michel Temer barazil és Vlagyimir Putyin orosz elnök (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-országok csúcstalálkozóján Johannesburgban 2018. július 26-án

Forrás: MTI/EPA pool

Fotó: Mike Hutchings

Magyarország történelmi küldetése, szerepe többek között abban áll, hogy közvetítsen a Kelet és a Nyugat között – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Diplomáciai Műhelyének vezetője. Mint mondta, látható, hogy már most is, európai uniós és NATO-tagállamként kiváló kapcsolatokkal rendelkezünk, legyen szó Kínáról, Eurázsiáról, Oroszországról vagy a Türk Tanács államairól. Sikeres nemzetközi együttműködéseket tudunk kötni, tudunk közvetíteni.

Ez lenne a mi igazi szerepünk, küldetésünk Kelet és Nyugat határán, hogy a feleket összehozva, kibékítve közvetítsünk és Magyarország ebből profitálni tudjon

– emelte ki.

Magyarországnak tehát szerepe van egy új világrendben, amelynek alakulása mára már egyértelmű, ez pedig a jövőben csak tovább erősödhet.

Kiss Rajmund rámutatott,

az Egyesült Államok veszített befolyásából, ami egyértelműen az ő számlájára írható. Hozzátette, Kína átvette a gazdasági irányítást, mára már Indiában is meghatározóbbá vált, mint Amerika. Emellett pedig érezhető a világ geopolitikai és diplomáciai térképének változása is.

A szakértő hangsúlyozta, a fejlődő országok mára olyannyira megerősödtek gazdaságilag, hogy nem kell függeniük a Nyugattól. Ezenfelül csalódtak régi gyarmati kapcsolataikban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, valamint az Európai Unióban. Szerintük más egy kínai befektetővel vagy egy orosz befektetővel tárgyalni.

A teljes cikkért kattintson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában