Utasítások

2023.07.24. 12:02

Bekérették a bukaresti magyar nagykövetet a román külügyminisztériumba (videó) − frissült

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon, miután bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét a román külügyminisztériumba.

MW

zijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zseenbek Kulubajev kirgiz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, a román külügyminisztérium berendelte Magyarország bukaresti nagykövetét. A tárcavezető kirgiz hivatali kollégájával Zseenbek Kulubajevvel közösen megtartott sajtótájékoztatóján ismertette az ügy részleteit. 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, néhány perccel a sajtótájékoztató előtt ért véget a „minden bizonnyal rendkívül barátságos eszmecsere”.

Hozzátette: Románia budapesti nagykövete július 13-án járt a külügyminisztériumban és szóbeli demarsot terjesztett elő a területi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárnak.

„Felolvasott egy, a saját külügyminisztériumától kapott utasítást, hogy mit közöljön velünk, és ebben a felolvasott dokumentumban részletezték a román külügyminisztériumból azt, hogy mit várnak el a miniszterelnöktől, hogy miről beszéljen, miről ne beszéljen és mit hogyan ne említsen” – ismertette Szijjártó Péter. Közlése szerint a demars átadásról egy jelentés készült a magyar külügyminisztériumban, ami azt jelentette, hogy a helyettes államtitkár pontosan felírt mindent, ami szóban elhangzott Románia nagykövetének részéről.

Azokat az elvárásokat, hogy a miniszterelnök úr miről és hogy ne beszéljen, pontosan idézte Orbán Viktor beszédének legelején

– magyarázta a tárcavezető.

A találkozó után Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be a részletekről. Mint írta, „a találkozó hangnemét és hangulatát nyugodtnak és udvariasnak lehet minősíteni. A román helyettes államtitkár által közöltek gyakorlatilag a korábbi demarsban megfogalmazott pontokat ismételték meg, ezúttal már a beszéd utánra aktualizálva.”

Hozzátette: "mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a két ország közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapuljon, hiszen az mindkét országnak és mindkét nemzetnek csak a javára válik."

Nehezményezi a román külügyminisztérium, hogy a visszafogottságra intő felhívását Orbán Viktor nyilvánosság elé tárta

Nehezményezi a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján mondott beszédében nyilvánosság elé tárta azt a visszafogottságra intő felhívást, amelyet a tárca a magyar miniszterelnök látogatását megelőzően diplomáciai csatornákon keresztül juttatott el hozzá – derült ki a tárca hétfő esti közleményéből.

Az MTI-hez is eljuttatott „pontosítás” szerint hétfőre bekérették az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetét, és arra emlékeztették, hogy a román fél következetesen azt kérte a Romániába magánlátogatásra érkező magyar tisztségviselőktől: 

tanúsítsanak visszafogottságot nyilvános kijelentéseikben, beleértve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei rendezvényeit is.

A minisztérium meglepetését fejezte ki, hogy Magyarország miniszterelnöke beszédében a nyilvánosság előtt részletezte a tárca felhívását, amelyet szóbeli diplomáciai csatornákon juttattak el hozzá.

Az ebből az alkalomból tett, nem helyénvaló nyilvános kijelentések nincsenek összhangban a román fél által következetesen szorgalmazott célkitűzéssel, hogy a felek az építő jellegű, pragmatikus, jószomszédi viszonyt, a két állam együttműködését ösztönözzék

– zárul a román külügyminisztérium közleménye.

Szlovákia is berendelte a magyar nagykövetet

A szlovák külügy szerint ugyanis a kormányfő Szlovákiát elszakított országrésznek nevezte a tusványosi beszédében – adta hírül a Magyar Nemzet.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország ugyanúgy az Osztrák–Magyar Monarchia utódállamai. Tehát a mai Magyarországtól semmit sem lehetett volna elszakítani. Az ilyen narratívák bárki által történő terjesztése a jószomszédi kapcsolatok és a térségünk stabilitása ellen irányul” – áll a minisztérium közleményében, majd pedig kijelentették, hogy Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetlen vagy közvetett módon történő megkérdőjelezése teljesen elfogadhatatlan. 

„Ezért megismételjük, hogy normális és békés kapcsolatokban vagyunk érdekeltek Magyarországgal, de egymás érzékenységének tiszteletben tartása és megértése mellett. A magyar miniszterelnök jelenlegi nyilatkozatai nem ebbe az irányba mutatnak”  – írják a közleményben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában