Életpálya

2023.07.06. 07:05

Az új törvény jót hoz a pedagógusoknak

Kozák András, a Nemzeti Pedagóguskar jogi szakértője a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a tanárok többsége higgadtan várja a béremelést, csak egy politikailag motivált kisebbség hallatja élesen a hangját.

MW

Fotónk illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az új pedagógus-életpályamodellről szóló törvény legfontosabb jogalkotói célja az, hogy a pedagógusok illetménye az elvégzett teljesítményhez igazodjon, azaz a jobban teljesítő tanár több bért kapjon – jelentette ki Kozák András tanár a Magyar Nemzetnek.

 A Nemzeti Pedagóguskar (NPK) jogi szakértője leszögezte: magasabb fizetés jár annak a pedagógusnak, aki önként vállal többletfeladatokat, a felzárkóztatásban és a tehetséggondozásban részt vesz, korrepetál, szakkört vezet, rendszeresen kommunikál az érintettekkel.

Új elem a törvényben a köznevelési foglalkoztatotti jutalom. 2020. január 1-jétől köznevelési foglalkoztatotti jutalomra jogosult az, aki 25, 30, 40 év pedagógusi szakmai gyakorlattal rendelkezik, vagy 2023. december 31. előtt közalkalmazotti jogviszonyban bármilyen munkakörben foglalkoztatott volt, vagy pedagógusként alkalmazták.

A jogállási törvény csak jót hoz a pedagógusoknak 

– hangsúlyozta Kozák András.

Az új törvény a foglalkoztatás jogi kereteit is rugalmasabbá teszi. Az áthelyezés például nemcsak állami vagy önkormányzati fenntartású intézmények között, hanem mindegyik hatálya alá tartozó intézményben lehetséges. 

Az NPK szakértője lényegesnek tartja azt is, hogy kizárólag illetménytöbblet járhat a pedagógusoknak, elvonás nem, például a hátrányos helyzetű tanulók tanításáért húsz százalék illetménytöbblet jár. 

A munkáltató döntésén alapuló, de a törvény által előírt kötelezettségek köré sorolta azokat a tevékenységeket is, mint a szakmai gyakorlat, a többletmunka vagy a további szakképesítés megszerzése, amelyek esetén szintén előírás a magasabb bér folyósítása. Erről az igazgató dönt a tankerületi igazgató jóváhagyásával tanévenként, tehát nem kell évekig vár­niuk a jól dolgozóknak.

Kozák András arról is beszélt, hogy a jubileumi jutalom, a felmentési vagy a felmondási idő ugyanúgy fennmaradnak, ahogy a kollektív szerződések. 

Az új törvény nemcsak megadja az eddigi lehetőségeket, hanem még többet kínál.

Kozák András (Fotó forrása: Pápai Médiacentrum)

Az új óraszámokkal és a szabadon felhasználható időkerettel kapcsolatban Kozák András kifejtette: a pedagógustársadalom régi elvárása volt, hogy ne a munkáltató döntsön a tanulókkal való közvetlen tantermi foglalkozás idejéről. Az új törvényben ennek az elvárásnak tettek eleget, amikor 24 órában maximálták a heti tanítandó órák számát. 

Ha a pedagógus ennél többet tanít, akkor megállapodás szerinti többlettanítási óradíjat kell fizetni neki, ami sok esetben magasabb óradíjat jelent. 

Arra a kérdésre, hogy mi a tanárok véleménye a brüsszeli források visszatartásáról, amelyeket az ő fizetésemelésükre fordítana a kormány, Kozák András kijelentette: 

a pedagógusok döntő többsége higgadtan áll hozzá, bár van egy hangos közösség, akik a pedagógustársadalom képviselőiként kívánják feltüntetni magukat. 

– Láthatók gyomorforgató performanszok, elfajult demonstratív megnyilvánulások, amelyek nem a többség véleményét tükrözik, hanem politikailag motiváltak. A kollégák csendes többsége tisztességes, becsületes, jó munkaerő, és hivatásként vállalja a pedagógusi küldetést – hangsúlyozta Kozák András.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában