Ukrán válság

2023.05.05. 06:24

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot

Már 436. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

A kép kivágás a videóból, amelyet 2023. május 5-én tettek közzé a Concord – az orosz zsoldoscsoport főnökéhez, Jevgenyij Prigozsinhoz köthető társaság – sajtószolgálatának Telegram fiókjában, és Jevgenyij Prigozsin az orosz hadsereghez beszél benne

Fotó: AFP

Zaporizzsjai kormányzó: kitelepítik a frontvonal közeli településekről a lakosság egy részét

A dél-ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője, Jevgenyij Balickij pénteken bejelentette, hogy 

elrendelte a frontvonal közelében lévő települések lakóinak evakuálását. 

A kormányzó a döntést azzal indokolta, hogy az elmúlt napokban erősödtek az ukrán erők tüzérségi támadásai a térségben. 

A feltételezések szerint az orosz erők elleni várt tavaszi ukrán ellentámadás helyszíne valószínűleg a mintegy 80 százalékban orosz kézen lévő Zaporizzsja megye lesz, az előrenyomulás egyik iránya az Azov-tenger partvidéke lehet. 

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Jevgenyij Balickij közölte: a megye északkeleti részében fekvő tizennyolc település lakosainak egy részét evakuálják a megye beljebb fekvő részeibe. 

"A döntés értelmében elsősorban a gyermekeket a szüleikkel, az idős embereket, a rokkantakat és az egészségügyi intézmények pacienseit menekítik ki az ellenség tűzvonalából, a frontvonal közeli területekről a megye belsejébe" - írta Jevgenyij Balickij Telegram csatornáján. 

A részben kiürítendő települések között szerepel Enerhodar város is, ahol a szintén orosz kézen lévő zaporizzsjai atomerőmű dolgozói laknak. 

A kitelepítés ideiglenes és önkéntes. 

A kormányzó szerint az utóbbi napokban az ukrán fél fokozta a frontvonal közvetlen közelében lévő lakott települések elleni támadásokat. 

Jevgenyij Balickij szerint nem lehet kockáztatni az emberek biztonságát. 

Az ideiglenes átköltöztetést a megyén belül valósítják meg.

Putyin a győzelem napi felvonulásról tárgyal a Biztonsági Tanáccsal 

„Vlagyimir Putyin a keddi győzelem napi felvonulás előkészületeiről tárgyalt ma a Biztonsági Tanáccsal” – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség a Kremlre hivatkozva.

Moszkva közölte, hogy 

a felvonulást annak ellenére folytatják, hogy Ukrajna szerda hajnalban megpróbálta megölni Putyint a Kreml elleni drónnal.

Az orosz csapatok elvágták az ukrán erők egyik utánpótlási útvonalát 

„Orosz csapatok leromboltak egy hidat a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jar település közelében, amelyet az ukrán fegyveres erők arra használtak, hogy lőszert és tartalékokat szállítsanak Bahmutba” – közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője.

Ukrán védelmi miniszterhelyettes: az oroszok május 9-ig be akarják venni Bahmutot

Oroszország május 9-ig, a második világháborút a nyugati fronton lezáró győzelem napjáig át akarja venni az ellenőrzést a Donyeck megyei Bahmut fölött, ezért máshonnan a városhoz vezényelnek újabb Wagner-zsoldosokat - közölte Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes pénteken a Telegramon. 

A tisztségviselő hangsúlyozta: 

az ukrán katonák nem engedik áttörni a védelmüket, és az ukrán tüzérség megsemmisítette a Wagner-csoport lőszertároló helyeit Bahmutnál. 

Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner katonai magánvállalat vezetője pénteken bejelentette, hogy a zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot. Ezt azzal indokolta, hogy elfogyott a lőszerkészletük. Szavai szerint zsoldosai "lőszer híján értelmetlen halálra vannak ítélve". 

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt közölte, hogy 

az orosz erők ismét irányított légibombákkal támadták pénteken a régiót, aminek következtében az eddigi információk szerint egy helyi lakos sérült meg, összedőlt egy templom, és mintegy 12 lakóházban keletkeztek károk. 

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy pénteken újabb nyolcvan, harcokban elesett ukrán katona holttestét szállították haza. Arról nem tájékoztattak, hogy az orosz félnek átadták-e elesett orosz katonák holttesteit.
 

A volt orosz védelmi miniszterhelyettes csatlakozik a Wagnerhez 

Oroszország korábbi védelmi miniszterhelyettese, mint parancsnokhelyettes csatlakozott a Wagner zsoldoscsoporthoz - jelentették az orosz háborúpárti közösségi médiacsatornák.

A Telegramon egy közzétett videón 

Mihail Mizsintsev vezérezredes Wagner márkájú harci felszerelésben látható, amint egy kiképzőtáborba látogat, és bejárja a kelet-ukrajnai Bahmut városában lévő orosz állásokat.

A múlt hónapban a Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata közölte, hogy felajánlotta Mizsintsevnek, hogy felveszi őt, egy nappal azután, hogy állítólag a védelmi minisztérium kirúgta.
Mizsincev, aki tavaly a háború első hónapjaiban az ukrajnai Mariupol város ostromát irányította, csak tavaly szeptemberben lett a logisztikáért és ellátmányozásért felelős védelmi miniszterhelyettes.

Somkuti: Nem zárható ki, hogy Putyin teljes háborút hirdet, jön az eszkaláció

Egyértelműen megkezdődött az ukrán ellentámadás előkészítése, mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő - írja a Mandiner.

Nagyon sok a gyanús körülmény, nem hiszem, hogy partizánok működnének, mondta az Ultrahang műsorában a Kreml feletti szerdai dróntámadással kapcsolatban Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő szerint 

nem azt érdemes nézni, ki vitte véghez az akciót, hanem azt, hogy mi lesz a hatása. 

Az orosz vezetés most arra használja fel a történteket, hogy otthon és külföldön is támogatást szerezzen a háborúhoz. Az sem zárható ki, hogy május 9-én Vlagyimir Putyin bejelenti, hogy ténylegesen háború zajlik és teljes toborzást rendel el, széles eszkaláció veszi kezdetét, fejtette ki az MCC geopolitikai műhelyének kutatója. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán hadsereg külföldi kiképzőinek egyik telephelyét 

Az orosz légierő megsemmisítette az ukrán fegyveres erők külföldi kiképzőinek egyik telephelyét az észak-ukrajnai Csernyihiv területen - közölte pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Szergej Zibinszkij, az orosz nyugati hadseregcsoport sajtóközpontjának vezetője.

A tájékoztatás szerint

 "a hadseregcsoport csapást mért a külföldi kiképzők ideiglenes állomáshelyére, ahova a 119. területvédelmi dandár 163. zászlóaljának kiképzőit, katonáit, személyzetét és felszerelését telepítették Lizunovka település térségében".

Semmi esélye az ukrán F-16-os vadászgépeknek az orosz légvédelem ellen

Az amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépek nem lesznek képesek felülmúlni az orosz légvédelmi  rendszereket - mondta az amerikai légierő veteránja és egykori F-16-os pilótája, John Venable pénteken a Business Insiderrel folytatott beszélgetésben.

Szerinte az F-16-oshoz hasonló negyedik generációs vadászgépeknek "nincs keresnivalójuk a modern harctéren".

Venable emellett megjegyezte, hogy ezek a repülőgépek több okból sem alkalmasak az ukrán légierő számára, többek között azért, mert az orosz fejlett Sz-400-as légvédelmi rendszer képes "túljárni az F-16-osok irányítóberendezéseinek eszén" - pontosított a Gazeta.ru.

Az amerikai légierő veteránja arra a következtetésre jutott, hogy Kijev ellátása ezekkel a vadászgépekkel nem változtatná meg a katonai műveletek menetét, és nem befolyásolná a tavaszi ellentámadás sikerét sem.

A Nyugat megerősítette Oroszországot és tönkretette Ukrajnát

A Nyugat azt tervezte, hogy meggyengíti Oroszországot, de végül Ukrajna elpusztításával megerősítette - nyilatkozott Petr Pelz tábornok, a cseh katonai hírszerzés volt vezetője a Radio Universumnak adott interjújában.

A tábornok megjegyezte, hogy a Nyugat által anyagilag támogatott Ukrajna már nem létezik államként, mert az iparát tönkretették. Arra is rámutatott, hogy a Londonból Kijevbe szállított, szegényített urániumot tartalmazó lövedékek hosszú távú negatív következményekkel járnak az ukrán népre nézve.

Pelz szerint az Oroszország gyengítésére tett kísérletek a kapcsolatok romlásához és katonai akciókhoz vezettek Európában. A volt cseh hírszerzési főnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók törvénytelenek voltak.

Ugyanakkor Pelz szerint a Nyugat barátságtalan fellépése megerősítette Oroszország és Kína szövetségét - írja a Gazeta.ru. A tábornok véleménye szerint a helyzetből az egyetlen kiutat a tárgyalások jelentik.

Orosz külügyminiszter: Moszkva választ ad a Kreml elleni dróntámadásra

Ellenséges akciónak minősítette pénteken az orosz külügyminiszter a Kreml elleni dróntámadást, melyre, mint mondta, Moszkva "kézzelfogható választ fog adni".

"Világos, hogy a kijevi terroristák nem hajthatták ezt végre a gazdáik tudta nélkül" 

- fogalmazott újságíróknak Szergej Lavrov, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján vesz részt az indiai Goában.   

"Tisztában vagyunk ukrán és nyugati barátaink hazudozási szokásaival" - tette hozzá. 

Szergej Lavrov (balról a második) a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján vett részt
Fotó: AFP

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő előző nap azt közölte, Moszkva szerint Washington áll a szerdai dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt.   

A Fehér Ház az állítást hazugságnak minősítette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azt közölte, Ukrajna nem intézett támadást sem Moszkva, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.   

"Az ukrajnai konfliktus megoldása nem korlátozódik a demarkációs vonalakra; az okok globálisak" - szögezte le pénteken Lavrov, és azt vetette a nyugati országok szemére, hogy teljes hegemóniára törekszenek a térségben. 

Lavrov továbbá felszólalt Afganisztán ügyében is, csatlakozva indiai és pakisztáni kollegái felszólításához, melyben a nők jogainak tiszteletben tartására hívták fel a kabuli tálib vezetést.

Az orosz tárcavezető továbbá leszögezte: az afganisztáni emberi jogi helyzet mellett figyelemmel kísérik a kábítószer-csempészet elleni küzdelmet is.

Dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót

A Taszsz orosz állami hírügynökség jelentése szerint az oroszországi Krasznodar régióban található Ilszkij olajfinomítót már a második egymást követő napon érte dróntámadás - idézi a lap a katasztrófavédelmi szolgálatot, amely közölte:

A drón megtámadta az Ilszkij olajfinomító területét, aminek következtében 60 négyzetméteres területen tűz ütött ki. Jelenleg a tüzet megszüntették.

Egymásnak estek az orosz és ukrán diplomaták (videó)

A Fekete-tengeri Gazdasági Együttműködés Parlamenti Gyűlésén szabadultak el az indulatok - írja a Mandiner. Az Ankarában tartott találkozón ukrán és orosz diplomaták estek egymásnak az ukrán zászló miatt.

Jevgenyij Prigozsin: a Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot

A Wagner zsoldoscsapat május 10-én elhagyja Bahmutot - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó katonai magánvállalat vezetője.

"A Wagner-harcosok, a Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk átadni a Bahmut településen lévő állásokat a védelmi minisztérium egységeinek, és a Wagner-csoport maradékát logisztikai táborokba vonjuk vissza, hogy ott nyalogassuk sebeinket" - hangoztatta Prigozsin egy nyilatkozatában.   

A Wagner-egységeket kivonom Bahmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen halálra vannak ítélve

- tette hozzá.   

Jevgenyij Prigozsin az orosz vezetésnek üzent
Fotó: AFP

A Wagner-csoport tavaly nyáron állt az orosz erők élére a Bahmut elfoglalására tett kísérletben, az ukrajnai háború leghosszabb és legvéresebb csatájában.

Kijev átlépte a határt a Kreml elleni dróncsapással

A Kreml elleni dróntámadást úgy kell felfogni, hogy Kijev átlépett egy piros vonalat – írja a Global Times, szakértőkre hivatkozva.

"Ez az incidens átlépett egy határt az orosz - ukrán konfliktusban, amelyben eddig egyik fél sem indított támadást a másik fél vezetői ellen" - írták a szerzők.

Kínai politikai elemzők szerint Moszkva megtorló intézkedéseket fog tenni. "Egyes kínai szakértők úgy vélik, hogy a Kreml elleni dróntámadás minden jel szerint ukrán szélsőségesekhez kapcsolódik, akik az orosz-ukrán konfliktus meghosszabbítására és a háború folytatására kényszerítik a vezető ukrán tisztviselőket. Mindeközben valószínűsíthető, hogy az említett akciókat a nemzetközi hegemón erők támogatták, sőt bátorították" - írták a cikk szerzői.

"Ukrajnában a békét támogatók és a háborút szorgalmazók közötti megosztottság egyre erősödik" - mondta Wang Xiaoquan, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Orosz, Kelet-európai és Közép-ázsiai Tanulmányok Intézetének munkatársa.

Robbanások hallatszottak Szumi térségében

Robbanások történtek péntek reggel az észak-ukrajnai Szumi régióban - számolt be a Zerkalo Nedeli hetilap.

Kína együttműködik Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében

Peking fenn kívánja tartani a Moszkvával való együttműködést annak érdekében, hogy ténylegesen hozzájáruljon az ukrán válság megoldásához - jelentette ki Csin Gang kínai külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

A miniszterek május 4-én találkoztak az SCO Külügyminiszteri Tanácsának indiai ülése alkalmával.

A felek megállapodtak abban is, hogy megerősítik az együttműködést az ázsiai-csendes-óceáni térségben, szembeszállnak az új hidegháborúval, és fenntartják a regionális békét és stabilitást.

Elöntheti a víz a zaporizzsjai erőművet

Egy orosz tisztviselő arra figyelmeztetett, hogy rekordmagas vízszint fenyegeti a Nova Kahovkai gátat, ha a gát átszakadna, akkor a zaporizzsjai erőmű szivattyúállomásainak áramkábel-vezetékét elöntené a víz.

Ez kockázatot jelent a nukleáris biztonságra nézve is 

- írta a The Guardian. 

Fokozódtak a harcok Herszonban

Heves ágyútűz alatt áll Herszon, ahol péntek este 56 órás kijárási tilalom lép életbe, miközben a héten jelentősen megnőtt a déli város elleni orosz támadások intenzitása - írta a The Guardian.

Egyes lakosok elmondták, hogy családtagjaikat elküldték a városból, vagy a folyótól távolabbi, biztonságosabb helyekre költöztek, és hozzátették, hogy "valami nagy dologra" számítanak az elkövetkező napokban, mivel az ukrán erők is fokozták az orosz állások ágyúzását.

Elfogtak egy korrupt ukrán városvezetőt

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) május 4-én őrizetbe vette Voznyecsenszk alpolgármesterét, miután sikkasztási ügyet leplezett le a Mikolajivi területen - írta a The Guardian.

Saját drónját lőtte le Ukrajna Kijev felett - videó

Andrij Jermak ukrán elnöki vezérkari főnök kezdetben azt mondta, hogy egy ellenséges drónt lőttek le, a légierő azonban később azt mondta, hogy ukrán volt, és a "nemkívánatos körülmények" elkerülése érdekében semmisítették meg.

Több mint tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5684 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4812 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrssiebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 7 ember, köztük 5 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Csökkenthetik a sorkötelezettség korhatárát Ukrajnában

„A Védelmi Minisztérium az Ukrán Fegyveres Erők felhívására közösen dolgozta ki a jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyekkel 27-ről 25 évre csökkentik a hadköteles katonák nyilvántartásában szereplő állampolgárok korhatárát” – írja a Mandiner az Unian hírügynökségre hivatkozva.

Ez lehet Putyin stratégiája

Az ukrajnai orosz erők olyannyira leépültek, hogy nem tudnak jelentős támadást indítani, és egyelőre a megszállt területek ellenőrzésének megszilárdítására összpontosítanak - mondta az amerikai hírszerzés vezetője a The Guardiannak. Avril Haines szerint Putyin stratégiája valószínűleg a háború elnyújtása, abban a reményben, hogy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás elfogy.

Amerika tagadja a Kreml elleni támadást

Hazugságnak minősítette a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön a Kreml állítását az Egyesült Államok érintettségéről az orosz elnöki hivatal ellen dróntámadásban.

John Kirby az amerikai elnöki hivatal sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államok nem indított vizsgálatot az ügyben, hanem jelenleg próbál minden információt összegyűjteni a történtekről, azokkal kapcsolatban ugyanis egyelőre nem rendelkezik semmilyen meggyőző bizonyítékkal. Hozzátette: egy dolog biztos, az Egyesült Államok nem érintett az incidensben, ellentétben Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő "hazugságaival".

Dróntámadás érte Kijevet

Több detonáció hallatszott Kijevben csütörtök este, a főváros központja felett drónok jelentek meg - jelentette több hírügynökség helyszíni tudósítókra és szemtanúkra hivatkozva.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője arról tájékoztatott, hogy egy drónt lelőttek.
A főváros katonai vezetése közölte, hogy akcióba lépett a légvédelem. Szerhij Popko, a kijevi városi katonai adminisztráció vezetője is megerősítette egy drónt lelövését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában