Kiderül az igazság

2023.04.11. 19:25

Botrányos építkezés: szemlét tartott az igazságügyi szakértő Tordai Bence villájánál (videó)

Helyszíni szemlét tartott az igazságügyi szakértő Tordai Bence budai villájánál. A szakember véleménye eldöntheti, hogy a baloldali politikus jogsértően építtette-e II. kerületi, 150 millió forintra becsült házát. A baloldali politikust a sajtó jelen lévő munkatársai hiába kérdezték, a Párbeszéd társelnöke csak provokálta az újságírókat.

Forrás: HírTV

Az igazságügyi szakértő délután három órakor érkezett meg Tordai Bence budapesti ingatlanához, ahol hozzávetőlegesen másfél órán át tartott helyszíni szemlét. Az eljárásra azok után került sor, hogy a Fővárosi Törvényszék szakértői bizonyítást rendelt el Tordai Bence budai villájának ügyében – adta hírül a HírTV.  

A párbeszédes politikus az ingatlanánál jelen lévő újságírókról telefonjával felvételeket készített, azzal vádolva a stábokat, hogy jogsértően tudósítanak az eseményről.

 Arra a riporteri kérdésére, hogy mire számít a szemlét követően, a képviselő nem volt hajlandó válaszolni. Az igazságügyi szakértő kijelentette, nem nyilatkozhat a sajtónak.

Tordai Bence még 2016-ban vásárolt egy II. kerületi, Attila utcai telket, az ingatlanon akkor parasztház állt. A Párbeszéd társelnöke eredetileg ezt a lakóingatlant akarta átépíttetni úgy, hogy az eredeti épületből számos elem megmaradjon. 

Ezzel szemben a telken egy teljesen új házat alakítottak ki.

A politikus által megbízott kivitelező 2017 novemberében kezdett dolgozni, ekkor egyszerű bejelentést tett az Országos Építésügyi Nyilvántartáson keresztül arról, hogy az ingatlan hátsó kertjében meglevő lakóépületet átépítené, bővítené. A munkálatok 2022 áprilisában befejeződtek, Tordai hatósági bizonyítványért folyamodott Budapest Főváros Kormányhivatalához. 

A dokumentum beszerzése azt a célt szolgálta, hogy az építtető jelezze a hatóságoknak: az ingatlan elkészült, a munkálatok befejeződtek. Ez az irat azért fontos, mert például a bankok ennek bemutatása után folyósíthatják egy építkezésre felvett hitel utolsó részletét, de a csokhoz és egyéb támogatásokhoz is elengedhetetlen a hatósági bizonyítvány megléte.

Miután Tordai benyújtotta igénylését, a kormányhivatal szemlét tartott az ingatlanon, majd a szakemberek átnézték az építési e-naplót, kikérdezték a kivitelezőt és légi felvételeket kértek be a területről a II. kerületi önkormányzattól. 

Az adatok alapján 2022 augusztusában azt a határozatot hozták, hogy megtagadják a hatósági bizonyítvány kiadását. 

Azzal érveltek, hogy bár az ingatlan méreteit és megjelenését tekintve az egyszerű bejelentési dokumentációban szereplő épületet húzta fel a kivitelező, ám a korábbi házból nem annyi maradt meg, mint amennyi a tervekben szerepelt. A kormányhivatal vizsgálata megállapította, hogy egyes falakat az alapokig visszabontották, illetve bizonyos helyeken még a régi alapot is elbontották, miközben a tervdokumentációban nem ez szerepelt.  

Tordai Bence a kerületi építési szabályzat ellen is vétett, ugyanis az előírás alapján az ingatlanon önálló épület nem létesíthető a hátsó kertben, kivéve, ha azt a kiegészítő előírás megengedi, ám ez esetben nincs szó ilyesmiről.  

A szabálytalan építés miatt a kormányhivatal az elutasító határozat kiadásával egyidejűleg építésfelügyeleti eljárást indított, ám ezt egyelőre felfüggesztették, ugyanis Tordai a Fővárosi Törvényszéken támadta meg a hatósági bizonyítvány kiadásának megtagadásáról szóló döntést.

A perben 2022 decemberében tartották az első tárgyalási napot. Úgy tudjuk, Tordai több ponton is igyekszik támadni a kormányhivatal döntését a bíróság előtt. A politikus és jogi képviselője szerint a hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásban nem lehetett volna ezt megtagadni építésrendészeti problémák miatt. Tordaiék arra is hivatkoznak, hogy a kormányhivatal csak egy párhuzamosan indított építésrendészeti eljárásban állapíthatta volna meg a kivitelezés szabálytalanságát.  

A hatóság a bíróság előtt jelezte, hogy nem ért egyet mindezzel. Az irat kiadásának előfeltétele szerintük ugyanis az, hogy megvizsgálják, az építmény jogszabályoknak megfelelő-e.

 Tordai továbbá próbálta elfogultnak feltüntetni a kormányhivatalt, ám úgy tűnik, hogy a bíróság nem volt vevő a képviselő érveire. A per következő tárgyalási napja várhatóan áprilisban lesz.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában