Sokkoló számok

2023.03.22. 16:05

Drámai mértékben megszaporodott Európában a csoportos nemi erőszak

Berlinben 2020 óta csaknem háromszáz csoportos nemi erőszakot regisztrált a rendőrség, ráadásul a bűncselekmények több mint felét külföldiek követték el.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Naponta két nemi erőszak

A berlini szenátus által közzétett új rendőrségi adatokból kiderül, hogy 2020 óta mintegy háromszáz olyan nemi erőszakot regisztráltak Németország fővárosában, amelyben több mint egy elkövető vett részt. Az adatokból az kiderül, hogy ezek több mint felét külföldi származású emberek követték el – írja cikkében a V4NA.

2020-ban 98, 2021-ben 106, 2022-ben pedig 89 csoportos nemi erőszak történt, a valódi számok azonban minden bizonnyal ennél sokkal magasabbak, tekintve hogy nem minden esetre derül fény. A bűnözők ugyanis gyakran halálosan megfenyegetik az áldozataikat és családtagjaikat azzal, hogy ha szólnak a rendőrségnek, akkor gyilkolni fognak.

Marc Vallendar, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt parlamenti képviselője szigorúbb bevándorlási politikát követelt a kormánytól.

Ijesztő és súlyos problémát jelez a szexuális bűncselekmények folyamatos növekedése. Kemény büntetéseket és gyors kitoloncolást követelünk a szexuális bűnözőkkel szemben

– jelentette ki egy lapinterjúban a jobboldali politikus. Németországban hivatalosan nem vezetnek adatokat a gyanúsítottak hátteréről, így az nem derül ki, hogy pontosan melyik országból származnak az elkövetők. Erről egy másik statisztika árulkodik, amely szerint az országban átlagosan két nőt erőszakolnak meg csoportosan minden egyes nap. Ebből kiderül, hogy a csoportos nemi erőszakot elkövetők jelentős része Afganisztánból, Irakból és Szíriából érkeztek Németországba. Christian Pfeiffer kriminológus 2021-ben a nyugtalanító statisztikát kommentálva akkor azt mondta, hogy az elkövetők között mindig ugyanazt lehet felfedezni.

Olyan kultúrából származnak, amelyben a férfiak egyértelműen domináns szerepet játszanak a társadalomban. Németországban aztán kívülálló szerepben élnek. Észreveszik, hogy nehezen jönnek ki a lányokkal, ezért frusztráltak a folyamatos kudarcok miatt

– mondta akkor a szakember. Berlinben a külföldön született lakosság, valamint a második, sőt harmadik generációs migránsok különösen problémásak.

Európa többi országában óriási a baj

Európa más országai pontosan ugyanezzel a problémával küzdenek. Olaszországban például a nemi erőszakkal gyanúsítottak 42 százaléka külföldi. A V4NA számos olyan esetről beszámolt korábban, amely során bevándorló férfiak hidegvérrel megerőszakoltak nőket. Legutóbb Piacenza városában történt egy ilyen eset. Egy 27 éves, Új-Guineából származó migráns egy 55 éves nőt erőszakolt meg, fényes nappal, az utcán.

Az Olasz Nemzeti Statisztikai Intézet (ISTAT) korábbi adatai szerint a szexuális kizsákmányolással kapcsolatos bűncselekmények 89,7 százalékát, és a szexuális erőszakkal kapcsolatos esetek 55,8 százalékát fiatal migráns férfiak követik el.

Svédországban is hasonlóan romlott a közbiztonság az elmúlt években. Az SVT hírszolgálat 2018-ban jelezte, hogy a Svédországban az előző öt évben nemi erőszakért vagy nemi erőszak kísérletéért elítélt férfiak 58 százaléka az Európai Unión kívül született bevándorló volt, a legtöbben Észak-Afrikából, Dél-Afrikából, Afganisztánból és a Közel-Keletről érkeztek.

A BBC pedig arról is beszámolt, hogy azokban a svédországi esetekben, amelyekben az áldozatok nem ismerték támadóikat, a szexuális erőszakért elítélt külföldi születésű férfiak aránya 80 százalék volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában