temesvári forradalom

2019.02.19. 12:17

Tőkés László: igazságtétel nélkül a rendszerváltozás nem vihető sikerre

Igazság- és jóvátétel nélkül országunk jelenlegi válságos állapota nem orvosolható, és az egykor elkezdődött rendszerváltozás sem vihető sikerre, amiért mi is mindnyájan meghátrálás nélkül harcolunk, és amiben állhatatosan reménykedünk – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben kedden.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

Tőkés László az 1989-es temesvári forradalom 30. évfordulójára emlékező, az Európai Parlamentben rendezett konferencián hangsúlyozta, hogy a forradalom megnyitotta Románia útját a szabad és demokratikus egyesült Európa felé.

A kelet- és közép-európai rendszerváltozás pedig új fejezetet nyitott öreg kontinensünk történetében, és lehetővé tette a vasfüggöny, illetve a hidegháború által megosztott Európa újraegyesülését

- hangoztatta.

„Romániából nézve, illetve az Európai Unióban körülnézve méltán lehet hiányérzetünk annak láttán, hogy a rendszerváltó országok és az unió, valamint az utókor miként becsüli meg korszakváltó közös múltját, ezzel együtt pedig önmagát” – fogalmazott.

Romániában ma is posztmommunista rendszer van hatalmon

Mint emlékeztetett, annak idején egy kis református temesvári gyülekezet vívta élet-halál harcát az ateista-kommunista Ceausescu-diktatúrával és hírhedt titkosszolgálatával, a Securitatéval. Noha Románia ma fürdik a nemzetközi reflektorfényben, még mindig posztkommunista rendszer van hatalmon, amelyből származó mindenfajta nyomorúság köszön vissza harminc év távolából – emlékeztetett.

Kiemelte,

a nemes kezdetekről és reményekről nem szabad elfeledkezni, emlékezni kell arra, hogy honnan indultunk, nyíltan szembenézve azzal, hogy három évtized elteltével hová és mire jutottunk.

Véleménye szerint a kérdésekre adott válaszok nem mondhatók megnyugtatónak. A kezdeti reményekben és tervekben ugyanis csalódni kellett, mivel a temesvári népfelkelés romániai forradalommá való kiszélesedését követően azonnal államcsínnyel térítették el, és attól fogva forgatókönyvek szerint alakultak a dolgok, melyek végletes módon megakasztották és eltérítették a romániai rendszerváltozást.

Tanulni a múlt hibáiból

Egy pillanatra sem szabad megfeledkezni a múlt század totalitárius rendszereinek ártatlan áldozatairól és gyászos tanulságairól, hogy az 1989-ben elkezdett rögös úton haladva valóban együtt lehessen tovább építeni az erős, egységes és versenyképes Európát – húzta alá.

Tőkés László kijelentette, a rendszerváltozást tovább kell folytatni, amely a kisebbségpolitikára is vonatkozik, hogy végre olyan világ épüljön ki a közép- és kelet-európai országokban, amelyben emberhez méltó módon lehet élni.

A magyarok ma is másodrendűek Romániában

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő beszédében kiemelte, az elmúlt évtizedek alatt semmi sem változott Romániában, ahol

ugyanolyan másodosztályú állampolgárokként néznek a magyarokra, mint korábban. Az elszenvedett veszteségek újabb pofont jelentenek a bizakodni merő erdélyi magyarság számára.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Temesvár nélkül nem valósult volna meg határnélküliség, nem hallathatná hangját a kisebbségi magyarság az Európai Parlamentben, és nem lenne annyi magyar állampolgár Erdély-szerte, sem magyarországi támogatás számukra.

„Éberségre, emlékezésre és az erdélyi magyar közösség jussának megőrzésére tanít Temesvár, amely a ki nem apadó remény szimbólumává vált” – tette hozzá Gál Kinga.

Borítókép: Tőkés László a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője 2018. október 5-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában