Egyesült Államok

2018.08.30. 10:18

Embertelenül bánnak a kémkedés gyanújával őrizetbe vett orosz nővel

Butyina kénytelen hajnali háromig ébren maradni, mert csak ekkor hagyhatja el celláját, a szabad levegőre azonban egyáltalán nem engedik ki.

Embertelenül bánnak az amerikai börtönben a kémkedés gyanújával őrizetbe vett orosz nővel, Marija Butyinával – közölte a washingtoni orosz nagykövetség.

A képviselet helyi idő szerint szerdán kiadott közleménye szerint munkatársai meglátogatták a börtönben Marija Butyinát. Az ott tapasztaltak alapján állítják, embertelenek a fogva tartási körülmények, Butyina kénytelen hajnali háromig ébren maradni, mert csak ekkor hagyhatja el celláját, a szabad levegőre azonban egyáltalán nem engedik ki. A dokumentum szerint ez olyan nyomásgyakorlás, amely megmutatkozhat a nő idegi állapotán. Butyinának állandó támogatásra van szüksége. A képviselet úgy vélekedett, hogy a közvéleménynek reagálnia kell az ilyen önkényre.

Marija Butyinát azzal vádolják, hogy részt vett egy összeesküvésben, és egy idegen ország javára tevékenykedett. Az amerikai titkosszolgálatok szerint tevékenységét úgy folytatta, hogy nem jegyeztette be magát az Egyesült Államokban külföldi ország ügynökeként. A nőt július 15-én vették őrizetbe Washingtonban, órákkal Donald Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök helsinki csúcstalálkozója után. A bíróság nem engedélyezte, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen.

A bírósági dokumentumok szerint 2016-ban, diákvízummal érkezett az Egyesült Államokba. A 29 éves Butyina megpróbált kapcsolatokat kiépíteni republikánus politikusokkal és konzervatív szervezetekkel, köztük például az országos fegyverszövetséggel. Az ügyészek szerint egy magas rangú orosz kormányzati tisztségviselő útmutatásai alapján járt el.

Ügyét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhozta Mike Pompeo amerikai kollégájának július 21-én folytatott telefonbeszélgetésükön, és a nő szabadon bocsátását követelte. Szerinte koholt vádak alapján tartják őrizetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában