természet

2017.09.06. 20:52

Harvey után Irma is brutális pusztítást végez

Szerdán a francia Antillákon haladt át a valaha feljegyzett legerősebb hurrikán, aminek már két halálos áldozata van.

Miami, 2017. szeptember 6. Zsákokat töltenek meg homokkal férfiak Miamiban 2017. szeptember 6-án, az Irma hurrikán érkezése elõtt. Az 5-ös erõsségû Irma hurrikán várhatóan szeptember 9-én éri el Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát és elrendelték a közintézmények és iskolák bezárását szeptember 8-tól. Rick Scott floridai kormányzó azonnali evakuálásra szólította fel a Florida déli részén élõket. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A Meteo France tájékoztatása szerint a hurrikán mintegy ötven kilométer átmérőjű „szeme” másfél órán át tartózkodott Saint-Barthélemy szigete felett, majd Saint-Martinre csapott le.

„Óriási károk keletkeznek a szigeteken”

– hangsúlyozta a Météo France. A tenger „szélsőséges erővel hullámzott” a partoknál, és az alacsonyan fekvő tengerparti területeket teljesen elborította. A legerősebb, ötös kategóriába sorolt Irma széllökéseinek sebessége a francia Antillákhoz közelítve elérte az óránként 360 kilométert a meteorológusok mérései szerint.

A két szigeten most először haladt át egy hurrikán szeme, s ilyen erős hurrikán még soha nem csapott le a térségre. A riasztás a legmagasabb szintű volt, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosságot biztonságba helyezték.

Annick Girardin, a francia tengerentúli területek minisztere azt közölte, hogy már most nagyon jelentősek a hurrikán által okozott károk. Korábban a kormány „erős aggodalmának” adott hangot amiatt, hogy a két szigeten mintegy hétezer ember nem akart biztonságos helyre vonulni a hurrikán érkezése előtt. „Nagy a félelem” miattuk – mondta a tárcavezető.

A francia kormány este válságtanácskozást tartott, amely után a tengerentúli ügyek minisztere közölte, hogy két halálos áldozatról érkezett jelentés. Az ülésen részt vett Emmanuel Macron államfő is.

Annie Laubies, a két sziget prefektusa kedden azt mondta, hogy 11 ezren élnek a kockázatos térségben, s arra kérte őket,

hogy „azonnal induljanak, mert az életük van veszélyben”.

A prefektus emlékeztetett arra, hogy az állam „teljes mozgósítást” rendelt el, minden anyagi és emberi eszköz rendelkezésre áll, egy vízszállító hajót azonnal a szigetre tudnak küldeni, ha szükséges.

Guadeloupe szigetétől, ahol szintén riasztást adtak ki, távolabb haladt el a hurrikán szeme, de ott is óránként 100 kilométeres erősségű széllökéseket mértek, heves esőzés volt és a tengeri viszonyok „nagyon veszélyesek” a meteorológiai intézet szerint.

Utoljára közel harminc éve, 1988-ban a Gilbert nevű hurrikán jelentett hasonló fenyegetést a térségre.

Az Irma a jelentések szerint óránként 22 kilométeres sebességgel halad tovább az előre jelzett nyomvonalon a Virgin-szigetek felé, s az esti órákban érheti el Puerto Ricót, a Dominikai Köztársaságot, majd Haitit, Kubát, és valószínűleg pénteken Floridát. Az Irma hatalmasabb mint a Texasra és Louisiane-ra a közelmúltban lecsapó Harvey, amelynek legalább 42-en estek áldozatuk és több mint 100 milliárd dollár volt az anyagi kár.

Borítókép: Miamiban készülnek az Irma érkezésére / MTI/EPA/Cristobal Herrera

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában