Női kézilabda

2015.08.15. 17:36

Itthon maradt a kupa! Erős mezőnyben győzött a DKKA csapata

Dunaújváros – A rekkenő hőség sem zavarta meg a női kézilabdázókat a IV. Kohász-Hummel Kupán. Mind a hat csapat becsülettel harcolt, hiszen nem mindegy milyen sikerek előzik meg az új bajnoki év sorozatát. Ezúttal is erős mezőny jött össze.

Jankó Árpád

A Debrecen, a Vác, a Fehérvár csapatán kívül az orosz Zvezda Zvenyigorod és a román Zalau (Zilah) fogadta el a Dunaújvárosi Kohász meghívását. A csoportmérkőzések alatt, pénteken, kiderült, hogy egyedül a Zilah csapata teljesített mérsékelten, mivel a tavaly szerepelt kerete erősen meggyengült, és fiatalokkal érkezett Tadici mester együttese. Ám a többi csapat igencsak felspannolta magát. Az alakuló csapatok játékosai bizonyítani akartak mesterüknek az összeállításnál. Végül a Dunaújvárosi Kohász remek játékkal a döntőben is nyert, és így elnyerte a serleget a Vác csapata előtt. A legjobb játékos Triscsuk Krisztina, a gólkirálynő huszonkét góllal szintén a dunaújvárosi csapat tagja, Kovács Anna lett. A torna után augusztus 28-án rendezik meg Ferling Bernadett búcsúztatóját, aki abbahagyta a játékot.

A IV: Kohász-Hummel Kupára kilátogató szurkolók száma is mutatta: a közönség már nagyon kiéhezett a kézilabdára, és igencsak kíváncsi az összegyúrás alatt lévő csapatra. Radulovics Bojana kimondottan örült annak, hogy sikerült erős csapatokat megnyerni a kupára. A Kohász már a Győr, az MTK együttesével megmérkőzött, most azokkal is játszottak Bulathék, akik mindig nehéz ellenfelei, üldözői voltak a dunaújvárosiaknak. A Debrecen, a Székesfehérvár, a Vác jelenlegi állapotát, játékának színvonalát is sikerült felmérni. A palettát színesítette a két külföldi gárda, az orosz Zvezda Zvenyigorod és a román Zalau (Zilah). Egyszóvel minden összeállt ahhoz, hogy színvonalas kétnapos tornát láthassunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a szombati helyosztó mérkőzésekre, főleg az érmes meccsekre közel ötszáz szurkoló volt kíváncsi. Egy valami nehezítette a helyzetet: az elképesztő forróság, a levegőtlenség a csarnokban. Nincs mese: a Dunaújváros Sportcsarnok annyira lelakott, hogy egy európai kupában szereplő elit csapathoz ez már nem méltó.

Tudjuk: ígéretek vannak, de az első kapavágás ideje az új csarnok felépítésére ismeretlen.

Viszont le a kalappal mind a hat csapat előtt, amelyek a „szaunában” is sportemberként küzdöttek, hajtottak a sikerért. A pénteki csoportmérkőzések műsorában már látszott, hogy a Zvezda és a Zalau verhető együttes. Különösen a Zilah múlta alul eddigi nívóját. Tadici mester csapatából négy-öt játékos ment el, és őket most fiatalokkal pótolta a klub. Ám a román szakvezető azért nem hazudtolta meg magát. Okkal, ok nélkül hisztizett egyet-kettőt a bírók ellen. De lássuk a helyosztókat. Az ötödik helyért a Debrecen hosszabbítás után hétméteresekkel (4-3) nyert a Zalau ellen.

A harmadik helyért a Fehérvár az orosz Zvezda gárddájával kézilabdázott, és a fehérváriak 33-30-ra győztek. A döntőt pedig a Dunaújvárosi Kohász az Ipress Center Vác együttesével játszotta.

D. Kohász – Vác 28-27 (12-10)

Vezette: Horváth, Marton.
D. Kohász: Nagy – Azari, Kovács 4 (2), Takács B. 3, Szalai 1, Bulath 7 (3), Vincze. Csere: Oguntoye (kapus), Triscsuk 9 (1), Takács D. 2, Hajtai 2, Nick, Ferenczy.- Edző: Mátéfi Eszter.

Vác: Bíró – Jovetic 5, Hámori 1, Farkas 2, Helembai 4, Basic 8, Pelczéder. Csere: Gróz 1, Tóth 3, Liscevic Hámori, 1, Soós 2, Ertl, Szondi. Edző: Uros Bregiar.

Már a meccs elején kiderült, a Vác okosan „olvassa” a Kohász támadásait, s kontráknál pedig pontosan céloznak. Küzdelmes játék alakult ki, de kétgólos előnnyel mentek pihenni Bulathék a szünetben. A második félidő elején (később is) elképesztően sok abszolút helyzetet hagyott a Kohász. Vagy Bíró Blanka, válogatott kapus babonázta meg Azariékat? Ám hiába egyenlített a Vác, igalmas hajrában mégis a Kohász nyert. Így megnyerte a kupát a dunaújvárosi csapat.

A torna legjobb kapusának az orosz Regina Jakupovát választották meg, a torna legjobb játékosa a dunaújvárosi Triscsuk Krisztina, a gólkirálynő szintén a Kohász játékosa, Kovács Anna lett huszonkét góllal.Mátéfi Eszter szakvezető természetesen örömmel nyilatkozott.

– Az új játékosok bemutatkozása is sikeres volt, de a nagy hőség ellenére izgalmas, színvonalas küzdelmeket vívtunk az ellenfelekkel. Természetesen a felkészülésben megyünk tovább. Igyekszünk még a csapatjátékon csiszolni. Bíztató volt ez a kupagyőzelem, a mutatott játék és a hozzáállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!