Női kézilabda

2012.06.05. 05:58

Krisztina Triscsuk magyarrá lesz

Székesfehérvár – Egy évvel meghosszabbította a most lejáró szerződését Krisztina Triscsuk, az Alcoa FKC orosz átlövője. Aki ráadásul hamarosan leteheti a magyar állampolgárságot is.

Matók János

Anno még 2005-ben, az NB I/B-s Veszprémtől igazolt a székesfehérvári NB I-es Cornexi- Alcoa HSB Holding együtteséhez Krisztina Triscsuk, az orosz származású, kitűnő bal oldali átlövő, aki azóta is a csapat egyik meghatározó játékosa. Pedig nagyon sokszor csábították a hazai – Győr, Debrecen, Fradi – és a külföldi – a többi között az osztrák Hypo – csapatok, hiszen egy gólkirálynőről van szó, de Kriszta hű maradt a klubhoz. Mint ezúttal is, hiszen a most lejáró szerződését újabb egy évvel meghosszabbította. Pedig kérőkben ezúttal sem volt hiány, még hazájában, Oroszországban is felfigyeltek rá, s nyilván az ottani válogatottba is bekerült volna. Ám a játékos nemet mondott az invitálásokra, s marad az Alcoa FKC játékosa.



No és vélhetően magyar válogatott is, erre engednek következtetni az elmúlt időszak történései. Mert a Magyar Kézilabda Szövetség „lépése” nyomán, a szurkolók körében roppant népszerű Kriszta már járt a Bevándorlási Hivatalban, s rövid időn belül leteheti a magyar állampolgársági esküt is, vagyis magyarrá lesz a kitűnő játékos. Korábban, például tavaly is megszólaltattuk Krisztát ebben az ügyben, s akkor azt mondta lapunknak: 7 évig kell folyamatosan hazánkban élnie és dolgoznia, hogy kérvényezhesse az állampolgárságot.

A folyamat most felgyorsult, s ennek vélhetően az lehet az oka, hogy a magyar női válogatott norvég szövetségi kapitánya, Karl Erik Böhn egyértelműen számítana rá, a bal oldali átlövő posztján. Ami az állampolgársági vizsgát, illetve az esküt illeti, Triscsuk az elmúlt években folyékonyan és érthetően megtanult magyarul, így nyelvi probléma nem merülhet fel az ő esetében. A külföldi sportolók honosítása egyre gyakoribb hazánkban, a közelmúltból elég csak a szolnoki kosárlabdázó Trottert, vagy a fehérvári Hollist megemlíteni, akinek szintén most zajlik a magyarrá „válása”. Vagy a legfrisebb példát: az amerikai kosárlabdázó hölgy, Allie Quigley pont ma teszi le az esküjét, igaz neki nem kellett ehhez 7 esztendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!