Tenisz

2023.06.11. 18:34

Novak Djokovics megnyerte a Roland Garrost, ő az egyedüli Grand Slam-rekorder

A szerb teniszező hátrom szettben nyert a norvég Casper Ruud ellen a Roland Garros döntőjében, ezzel megszerezte a 23. Grand Slam-győzelmét. Novak Djokovics megelőzte Rafael Nadalt, immár ő az egyedüli Grand Slam-rekorder.

MW

A szerb Novak Djokovic a trófeával ünnepel, miután legyőzte a norvég Casper Ruudot a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2023. június 11-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Thibault Camus

A 36 éves sztár egyértelmű favoritként várta a párizsi finálét, miután 2016-ban és 2021-ben már ünnepelhetett a Philippe Chatrier Stadionban. Tizenkét esztendővel fiatalabb riválisa ugyanakkor csak egy döntőt tudott felmutatni, melyet tavaly simán elvesztett a 14. elsőségét begyűjtő - és idén csípősérülés miatt hiányzó - Rafael Nadal ellen.

DJOKOVIC, Novak; RUUD, Casper
Párizs, 2023. június 11. A szerb Novak Djokovic a norvég Casper Ruud ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2023. június 11-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

Djokovic mellett szólt az is, hogy eddigi négy összecsapásukon rendre megverte a skandináv teniszezőt. Kétszer a római salakon, kétszer pedig a torinói ATP-világbajnokságon találkoztak, és Ruud eddig még szettet sem tudott hozni kettejük párharcában.

Az első játszmában egy-egy elveszített adogatójáték mellett jutottak el a rövidítésig, ott viszont a szerb sztár hengerelt, és 1 óra 23 perc alatt előnybe került. A második szett elején Ruud megint bukta saját szervajátékát, és rutinos riválisa ezt végigvitte a játszmán, így két és negyedóra után már 2-0-ra vezetett.

A záró szettben 5:5-ig mindkét fél viszonylag simán hozta szervagémét, ám ekkor Djokovic semmire vette el Ruud adogatását, és a végén lezárta a 3 óra 13 perc percig tartó meccset. 

DJOKOVIC, Novak; RUUD, Casper
A szerb Novak Djokovic ünnepel, miután legyőzte a norvég Casper Ruudot a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében 2023. június 11-én
Fotó: Christophe Petit Tesson / Forrás: MTI/EPA

   

Djokovic 23. GS-serlege és egyben pályafutása 94. trófeája, a Muskétások Kupája mellé 2,3 millió eurót (863 millió forint) kapott. Egyben hétfőtől visszaveszi a világranglista első helyét a spanyol Carlos Alcaraztól.

Ami a teljes tenisztörténelmet illeti, a nőknél Serena Williams ugyancsak 23 GS-serleggel vonult vissza, az örökrangsort pedig az ausztrál Margaret Court vezeti 24 diadallal.

A Roland Garros döntőjére sztársportolók vonultak fel a lelátón. A Philippe Chatrier lelátóján foglalt helyet többek között Tom Brady, Zlatan Ibrahimovic, Kylian Mbappé és Olivier Giroud is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában