Krimi

2024.01.08. 18:31

Sikeres akció: kimentették a szlovéniai barlangban rekedt 5 túrázót

Szombat óta rostokoltak az esőzések miatt járhatatlanná vált járatokban.

MW

A mentőcsapat egyik tagja a Krizna-barlang bejáratánál

Fotó: AFP

Sikeresen kimentették azt az öt embert, akik még szombaton estek fogságba a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlangban (Krizna jama) a hirtelen lezúduló eső és a megemelkedett vízszint miatt - közölte Sandi Curk, a Primorsko-notranjska régió polgári védelem vezetője 

A mentés egyik vezetője, Igor Benko, a Szlovén Barlangász Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdetektől fogva tudták, hogy a mentés előbb-utóbb sikerülni fog, és örülnek annak, hogy mind az öt személy jól van - írja az MTI.

Amikor kijöttek, nagyon jó hangulatban voltak, boldogok voltak, és örültek annak, hogy megmentettük őket

- fogalmazott.

 Zlatko Pogorilic orvos a sajtótájékoztatón közölte: a csoport tagjai nagyon jól viselték a történteket, fizikailag jó állapotban vannak, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre.

A mentőcsapat tagjai a sikeres akció után
Forrás: MTI

A háromtagú család - két felnőtt és egy nagykorú gyerek -, valamint a két túravezető szombaton reggel indultak útnak, de nem tértek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat. A barlangon belül még idejében biztonságos helyre húzódtak, amelyet az ilyen vészhelyzetekre alakítottak ki a bejárattól 2400 méter távolságra. 

A szombaton megkezdett előzetes mentési művelet során a búvárok minden alapvetően szükséges dologgal ellátták őket. A közel három nap alatt fűtött sátorban voltak egy sziklán, tíz méterrel a vízszint felett.

A Krizna-barlang csak csónakkal látogatható, mivel keresztülfolyik rajta a Bloscica folyó. Miután a heves esőzések miatt megemelkedett a vízszint, a túrázók már nem tudtak visszatérni a bejárathoz. A kimentésükhöz meg kellett várni, hogy a vízszint valamelyest leapadjon.

A  több mint 8 kilométer hosszú Krizna-barlang a világ negyedik legnagyobb barlangrendszere. Negyvenöt smaragdzöld színű föld alatti tavat rejt magában, és bár nyitott a turisták számára, csak vezetett túrákra van lehetőség.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!