Mentőakció

2023.09.11. 23:04

Sikerült: magyar segítséggel kijutott a barlang mélyéből a bajba jutott kutató (videó)

Hosszú napok megfeszített munkája után hétfő este végre sikerült felszínre hozni Mark Dickey amerikai barlangászt, aki a dél-törökországi Morca-barlangban, több mint ezer méter mélyen lett rosszul a múlt hétvégén.

MW

Az olasz nemzeti hegyimentő szolgálat (CNSAS) tagjai hordágyon viszik Mark Dickey amerikai barlangkutatót a Törökország déli részén fekvő Taurus-hegységben található Morca-barlangban 2023. szeptember 11-én

Forrás: MTI/AP/CNSAS

Dickey kimentése nemzetközi mentőakció keretében folyt, ebben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel csapatok is részt vettek. A felszínre hozatal szombat délután kezdődött meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán mondott köszönetet a Törökországban sikeres mentést végrehajtó magyar orvosoknak és barlangi mentőknek.

A férfit néhány nappal ezelőtt egy magyar orvos operálta meg a mélyben. 

Olyan szakorvos tudott lemenni, aki egyébként barlangászik és ezer méter mélyre lejutva még mindig alkalmas arra, hogy beavatkozzon. Egy olyan orvosi segítőcsoport ment vele, akik a felszereléseiket is levitték, és ott meg tudta teremteni azokat a feltételeket, amelyek  között dolgozni tud 

– nyilatkozta akkor Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője. 

A csapat szakmai munkáját dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa vezette. A mentőszolgálat jelentéséből kiderült, 

már a magyar csapat is biztonságban van, 

vasárnap szerencsésen felértek a felszínre. 

„Érkezésükkor Mark súlyos, életveszélyes állapotban volt. Az életmentő orvosi beavatkozás során megkezdték gyomrának nagy dózisú gyógyszeres védelmét, elkezdték a véralvadási faktorok helyreállítását és másnap, amikor a török szervek által biztosított vér és vérkészítmény megérkezett transzfúziót is kapott. A terápiát barlangi körülmények közt, egy hideg, alapvetően párás és poros közegben kellett lefolytatni – olyan tábori körülmények között, hogy a vér előmelegítését is csak tábori benzinfőzőn langyosított vízben tudták megoldani.

A kezelésnek köszönhetően Mark lábra állt, panaszai javultak, és pár nap múlva már az az ötlet is reálisnak tűnhetett, hogy a felszínre jutáshoz nem biztos, hogy kell hordágy.

Zudi napokig 0-24-ben a sérült mellett maradt, nem csak a vitális paramétereit monitorozta, nem csak a gyógyszeres kezeléseket végezte, de a lelket is próbálta tartani Markban és az aggódó társakban. Péntekig maradt a beteg mellett, amíg le nem váltotta az időközben megérkező hivatásos olasz kontingens orvosa. A betegátadás után a csapat ezen része el tudott indulni a felszín felé” – ismertették a megrendítő küldetés részleteit honlapjukon

Dickey szeptember 2-án lett rosszul, gyomorbélrendszeri vérzést kapott egy nemzetközi expedíció során, amelyen három amerikai, négy török, egy magyarországi és négy romániai (kolozsvári) magyar társa kísérte – emlékeztetett az MTI. Mentésére nemzetközi mentőakció indult, ebben török szervezetek mellett magyar, horvát, olasz, bolgár, szlovén és lengyel csapatok is részt vettek.  

A barlangi mentések történetében világrekordnak számít az ilyen mélységben végrehajtott akció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!