tanácskoznak

2019.12.08. 22:38

Az EU és Afrika közötti kapcsolatok áttekintése fontos a partnerséghez

A szakminiszterek megbeszélései főként a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra vonatkoznak.

Az EU és Afrikai közötti kapcsolatokat tekintik át hétfői tanácskozásukon az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a 2020-ban tervezett EU-Afrikai Unió miniszteri találkozók és csúcstalálkozó, valamint az Afrikára vonatkozó új átfogó stratégia előkészítése céljából. Egyes témák felkerülhetnek az Európai Tanács jövő heti csúcstalálkozójának napirendjére is.

Az Európai Unió külügyi tanácsának tájékoztatása szerint a szakminiszterek Afrikával összefüggő megbeszélései főként a kereskedelemre, a fejlesztésre, a biztonságra és stabilitásra, a migrációra, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre összpontosítanak annak érdekében, hogy a két fél közötti kapcsolatok még erősebb, kölcsönösen előnyös és a gyorsan változó globális helyzethez jobban alkalmazkodó partnerséggé váljanak.

A tanácskozáson szóba kerülhet az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok által újra megkötni tervezett megállapodás jövője. A térség és az EU partnerségi együttműködéséről szóló jelenlegi szerződés – az úgynevezett cotonoui megállapodás – 2020 februárjában lejár.

Az emberi jogok december 10-én esedékes világnapjára tekintettel a miniszterek áttekintik az emberi jogok előmozdításának és védelmének helyzetét a világban. Ennek keretében megvizsgálhatják az unió által az emberi jogokkal kapcsolatban végzett munkát, a rendelkezésre álló eszközöket, valamint az elkövetkező hónapokra szóló prioritásokat.

Josep Borrell, az Európai Unió újonnan kinevezett külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének vezetésével – aki most először látja el a Külügyek Tanácsának elnöki tisztét – a testület a sürgős nemzetközi, aktuális ügyekről is megbeszéléseket folytat.

Ezek között olyan témák is szerepelnek, amelyek valószínűleg felkerülnek az Európai Tanács december 12-13-i csúcstalálkozójának napirendjére is. A miniszterek vélhetően foglalkozni fognak a líbiai és a bolíviai politikai fejleményekkel, valamint az Iránban történt változásokkal az átfogó közös cselekvési terv végrehajtását felügyelő vegyes bizottság legutóbbi ülése óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!