az euró mellé

2019.06.09. 18:20

Alternatív fizetőeszközt vezethet be Olaszország

Ezzel tágítanák a gazdasági-pénzügyi mozgásterüket.

Olaszország kissé tágítani szeretné mozgásterét, ezért vetette fel alternatív fizetőeszköz bevezetésének lehetőségét – mondta Szabó Dávid, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója az M1-en szombaton.

A szakértő rámutatott: Olaszország egyszerre néz szembe a nagyon magas államadóssággal és a gyenge gazdasági növekedéssel, hiányoznak az olasz gazdaságban azok a feltételek, amelyek mellett ki lehet nőni az adósságot. Az ország az euro-mediterrán régióhoz képest erős költségvetési fegyelmet valósított meg, ugyanakkor a brüsszeli szakértők úgy ítélik meg, hogy ez még mindig nem felel meg a fenntartható adósságcsökkentési célnak, amelyet Olaszország vállalt.

Az elképzelések szerint az olaszok az euró mellé vezetnének be kis névértékű kincstárjegyeket.

Szabó Dávid kifejtette: az elmúlt tíz évben az uniós politikai vezetés számára az egyik legfontosabb kihívás volt, hogy megfékezzék az eurozóna válságát. Olaszország nagyon jelentős szereplője az Európai Uniónak, Brüsszel nem engedheti meg, még csírájában sem, ezeknek az elképzeléseknek a megvalósítását.

Ugyanakkor van némi alapja annak az olasz kritikának, hogy amikor olyan politikai erők vezetik az országot, amelyek reformokat sürgetnek, ellenállnak a központosító törekvéseknek, a bevándorlásnak, akkor nagyon szigorú az Európai Bizottság – fogalmazott a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!