Bulvár-celeb

2023.10.23. 14:33

Szörny kinézetű gyilkos darazsat találtak az erdőben

Hatalmas fejű parazita darázsfajt találtak tudósok a perui esőerdőben. A rovar úgy néz ki, mintha egy idegen bolygóról pottyant volna a Földre.

MW

Forrás: YouTube

A szakértők az Amazonas környékén találtak rá az óriásfejű, élénksárga színű darázsra, amely egészen horrorisztikus módon végez áldozatával:
előbb megszúrja, majd kiszívja annak vérszerű testnedvét, végül belülről kifelé haladva fogyasztja el zsákmányát.

A kutatók az Allpahuayo-Mishana Nemzeti Rezervátumban találtak rá a rovarfajra, amely a Capitojoppa amazonica nevet kapta.

A darázs akár 1,7 centiméter hosszúra is megnőhet, és egyetlen petét rak a gazdaszervezetbe, miután kiszívta annak hemolimfáját.

Az új fajt felfedező doktorandusz, Brandon Claridge elmondta, hogy a nőstény darázs először csápjaival megvizsgálja a zsákmányt, hogy mennyire alkalmas gazdaszervezetnek, és ha megfelelőnek találja, tojócsövével a testébe helyezi petéjét. A lárva – amely néhány nap alatt kifejlődik – belülről kifelé haladva rágja ki magát a gazdaállat testéből. A szabadba jutva bebábozódik, majd kifejlett darázzsá válik.

Szerencsére emberre nem támad, a főbb célpontok a hernyók, bogarak, pókok közül kerülnek ki. A Capitojoppa amazonica csak egyike annak a 109 új fajnak, amelyet a perui természetvédelmi parkban az utóbbi időben felfedeztek.

A teljes cikket az Origon olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!