Bulvár-celeb

2023.06.21. 22:12

Hangforrást észleltek a Titanicnál eltűnt turista-tengeralattjáró után kutató csapatok

Az amerikai parti őrség már negyed magyarországnyi területen kutatott szerdán a négy napja eltűnt mélytengeri búvárhajó után a Titanic roncsai környékén, miközben kevesebb, mint egynapnyi oxigén maradt az utasoknak.

MW

Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án

Forrás: MTI/AP/Action Aviation

Fotó: -

A munkát irányító szakemberek helyi idő szerint szerdán kora délután arról számoltak be a sajtónak, hogy egy kanadai légi felderítőegység a tengerből érkező hangokat észlelt a kutatási területen, amelynek nyomán robot-tengeralattjárókat vezényeltek oda, de azok egyelőre nem találták meg a hang forrását. A beszámoló szerint a hangok kalapáláshoz hasonlatosak, és a kutató-mentő egységek reményei szerint a Titan névre keresztelt búvárhajó utasaitól származnak.

PRINCE
Az amerikai parti őrség által közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót keresi a Bahamában bejegyzett Deep Energy kutatóhajó a Massachusetts állambeli Boston partjainál 2023. június 21-én 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Amerikai parti őrség

Az Egyesült Államok parti őrségének Boston-központú (First Coast Guard District) regionális mentési koordinátora közölte, további hajókat és eszközöket vetnek be, hogy megtalálják az 5 emberrel vasárnap víz alá merült búváreszközt, amely a Titanic mintegy 4 ezer méter mélyen fekvő roncsaihoz akart leereszkedni. Jamie Frederick kapitány elmondta, hogy csütörtöktől már összesen 10 kutató egységgel próbálnak a 6 méteres búvárhajó nyomára lelni a 25 ezer négyzetkilométer nagyságú területen, és növelik a felhasznált távirányítású robot-tengeralattjárók számát. A munkát több repülőgép is segíti, részben felderítéssel, részben úgy, hogy folyamatosan szállítják a szárazföldtől több száz kilométerre fekvő kutatási helyre a felszerelést.

A beszámolók szerint a ködös esős idő nehezíti a kutatást, valamint a tenger felszíne alatt több ezer méterre gyakorlatilag teljes sötétségben kell az eltűnt hajó nyomát megtalálni. A kutatási terület 700 kilométerre délre fekszik a kanadai Új-Fundland fővárosától és 1500 kilométerre keletre az Egyesül Államokbeli Cape Codtól.  

A turisztikai célokra használt búvárhajó, a Titan fedélzetén tartózkodott a tulajdonos Oceangate tengeri kutatóvállalat alapítója, egy brit felfedező, egy francia búvár, valamint egy gazdag pakisztáni üzletember és fia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!