Tisztelet mindig, pisztácia nem is volt

2017.09.18. 14:22

Nincs Corvin Bud nélkül

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra.

FILE - Italian actor Bud Spencer, born as Carlo Pedersoli, waves at his fans in Schwaebisch Gmuend, Germany, 03 July 2012. According to media reports, Spencer has died on 27 June 2016 at the age of 86. Photo: Jan-Philipp Strobel/dpa

A színészóriás, Bud Spencer tavaly júniusi halálát követően Tasnádi Szandra szobrászművész levélben fordult a Józsefvárosi Önkormányzathoz, hogy a filmlegenda emléke előtt tisztelgő, egész alakos, 2,4 méter magas bronzszobrát felajánlja – áll a Józsefvárosi Önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

A képviselő-testület szeptember elején döntött arról, hogy az önkormányzat vállalja a szobor felállításának csaknem 9 millió forintos költségét. A szobrot a Corvin sétányon helyezik el a tervek szerint október 31-én.

Az önkormányzat azért fogadta el a felajánlást, mert a színész személye tiszteletre méltó, mind sportolói, mind filmes karrierje miatt. Életútjával olyan példát szolgáltatott, amely mindenképp megismerésre méltó és követendő a mai generációk számára is – írta az önkormányzat.

Bud Spencer 2016. június 27-én hunyt el 86 éves korában. Az olasz színész – eredeti nevén Carlo Pedersoli – Nápolyban született 1929. október 31-én. Jó tanuló volt, nyolc évesen úszni kezdett. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok. Ugyanabban az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.

Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel. 1967-ben igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem). Ebben a makaróni westernben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán későbbi partnerével, Terence Hill-lel.

Szólókarrierje is sikeres volt: Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek, de komolyabb témájú alkotásokban is megállta helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől – elhízása miatt – már nem vállalt szerepet pofozós filmekben, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként láthatták őt a nézők (Extralarge, Professzor Clementi).

Borítókép: AFP / DPA / Jan-Philipp Strobel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!