Nagyvenyim

2014.09.19. 20:40

Családi napközi: Bölcsődések, mintha otthon lennének

Nagyvenyim - Ötödik születésnapját ünnepelte pénteken délután a Búgócsiga, amely egyesület is, napközi is!

Pekarek János

A Búgócsiga családi napközi abszolút magánvállalkozás, pontosabban egyesületi kezdeményezés – és mégis családi ügy az egész. Több okból is. Egyrészt valóban vállalkozási formában működik, teljesítve az összes hatósági követelményt (ami egyáltalán nem kis dolog, sőt!), ráadásul vállalkozói segítséggel indult.

A venyimi Búgócsiga családi napközi ötéves lett pénteken. Fotó: Ady Géza

A kezdeményező viszont a Búgócsiga Egyesület volt, amely teljes mértékben átérezte a bölcsőde nélküli Nagyvenyimen élő kisgyerekes szülők gyermek-elhelyezési gondjait. S végül családi az ügy: részben családias hangulata miatt, részben pedig azért, mert az ötletgazda Debreczeni Csilla unokatestvérével ötölte ki a napközi részleteit, és azért is, mert további családtagjaival és azok ismerőseivel üzemelteti a figyelemreméltó intézményt.

Az informatikus végzettségű Csilla második gyermeke születésénél szembesült azzal, hogy reménytelen megoldani a bölcsődei elhelyezést. A Búgócsiga ötlete alapján pedig (Varga István vállalkozó támogatásával) megvettek egy Földvári utcai házat, amelyhez hozzáépítettek egy új szárnyat. A napközi két csoportja hét-hét gyerekkel működik, két-két gondozó felügyeletével. Napi- és heti rendjük is olyan, mint egy bölcsődéé, de korántsem csak gondozással és felügyelettel foglalkoznak. Rendszeresek a kirándulások, sok községi rendezvény is az ő nevükhöz fűződik, mint a Baba-Mama Klub és a Kits Cluba: a játékos angol nyelvtanítás kicsiknek. Nem véletlen, hogy a környékbeli településekről is hoznak ide gyerekeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!