Nagykarácsony

2014.06.18. 13:35

A nagykarácsonyi pályán nincs megállás

Nagykarácsony - A tavaszi szezonnak már régen vége, a Nagykarácsonyi Sportpályán ennek ellenére nagy a mozgás.

Rankasz Brigitta

A bekerített hatalmas területen munkálatok folynak, de mellette a füvesen most is sok ifjú rúgja a labdát, a nyári szünet első napjainak , s a felhőtlen pihenésnek örül.

Gyermekként a nagykarácsonyi iskolában szerette meg a focit Mergl István, Jung Gáspár tanítványa volt. Később az élete úgy alakult, hogy elkerült a faluból, majd közel tíz éve, hogy visszatért, s kitartó munkájával, lelkesedésével fellendítette újra a csapatot. Megalakult kezdeményezésére a Nagykarácsony Gyermeksportjáért Alapítvány, amely jótékonysági bálokat szervez, az adók egy százalékából is jelentős bevételhez jut, és az önkormányzat is támogatja.

Mergl István fő célja, hogy sokan sportoljanak a községben (Fotó: Rankasz Brigitta)

- Minden évben pályáztunk, s már harmadszor nyertünk. Folyamatosan alakítottuk, szépítettük a pályát. Vásároltunk felszereléseket, utazásra is fordítunk belőle. A mostani, közel ötmilliós beruházás az eddigi legnagyobb álmomat váltotta valóra. Felújítottuk az öltözőket, szertárt, kifestettük az épületet, ami azonban ennél is nagyobb öröm számomra, sikerült a projektből öntöző berendezést beépíteni, hetvenhét szórófej locsolja minden éjjel a füves pályát, ami a környéken ritka. Most az önkormányzat nyírja a füvet, ami nagy segítség, de már pályáztam új fűnyíró traktorra, hogy ez is könnyebben menjen. Nehézséget okoz, hogy a pályázatok zöme utólagos finanszírozású, elég nehéz előteremteni a pénzt a megvalósításhoz, de eddig még sikerült megoldanom - mondja a vezetőedző. Hozzátéve, a nyári időszakban sem pihennek focistái, ami nem fér bele a pályázati összegbe, azokat a munkákat elvégzik közösen. Pótolják a dróthálót, lefestik a padokat, és a többi munkát is elvégzik július közepére.

Jó közösség a közel negyven igazolt játékos, eredményeik a bajnokságban pedig önmagukért beszélnek. Az ifiket Kajári Tibor edzi, ők a negyedik helyre küzdötték fel magukat az elmúlt szezonban. A felnőtt csapat is határozottan javuló tendenciát mutat, egy ponttal maradtak le a második helyről, három éve tizedikről indultak, őket Mergl István készíti fel. Július tizenkettedike után kezdik a felkészülést a szezonra heti két kemény edzéssel. Szurkolótáboruk hatalmas, a nézőtéren mindig sokan vannak, idősek, családok egyaránt.

Amikor Mergl Istvánt arról kérdezem milyen tervei vannak még, azt mondja apró lépésekben haladtak eddig is, a tíz év alatt rengeteget elértek a játékban, és a portájukon is. A nagypálya köré még egy sor világítás kerül a pályázat kereteiből az ősszel, és akad még tennivaló itt bőven.

-  Legfontosabb célom mégis az, hogy minél többen sportoljanak, s azon dolgozom, ismét legyen gyermekfoci is Nagykarácsonyon az iskolában, akár már az óvodában, s az, hogy továbbra is ilyen feltételeket teremtsek a focistáknak Nagykarácsonyon - mondja a tőle megszokott temperamentummal Mergl István, és ahogy ismerem valóban így is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!