Mezőfalva

2016.08.30. 19:35

Üres már a gólyafészek

Mezőfalva - Vége a nyárnak, útra keltek a falu nagy becsben tartott madarai is. A mezőfalviak visszavárják a gólyáikat.

Horváth László

A megfigyelések szerint a gólyáink fiatal egyedei általában augusztus 20. és 30. között vágnak neki a megerőltető, nagy útnak, az öregebbek pedig szeptember elején indulnak a felszálló légáramlatokat kihasználva dél felé.

A kelet-európai gólyák, s így a hazánkban fészkelők is, a Boszporusz felett repülnek át, majd Kis-Ázsiát átszelve a Földközi-tenger keleti partvidékén haladnak tovább, s a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. Innen a Nílus folyását követik, majd Ugandán, Kenyán, Tanzánián és Zimbabwén keresztül a Fokföldig vonulnak - olvasható a Magyar Madártani Intézet ismertetőjében.

A mezőfalvi fiókák július végén kezdték gyakorolni a repülést
Fotó: Horváth László

Mezőfalván komoly gólyafigyelő önkéntes társaság alakult ki a környék kereskedelmi egységeinek tulajdonosaiból, alkalmazottaiból és madárszerető emberekből, akik már több éve követik a helyi gólyacsalád életét.

Feljegyzésük alapján augusztus 24-én, múlt héten szerdán távoztak a kedvelt tollasok, mert azóta nagyon csöndes, kihalt a fészek. Utazás előtte hangos kelepeléssel hívták fel magukra figyelmet, mint akik elköszönnek, búcsút mondanak a falubelieknek. Ám akkor még nem sejtették a helybeliek, hogy már a hosszú útra készülnek - ezért a hangzavar, csak most, utólag értették meg a hangoskodás okát.

Idén csak két fiókával szaporodott a populáció, de ennek is örültek a mezőfalviak. A községben élők reménykednek, tavasszal ismét viszontlátják a gólya családot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!