Mezőfalva

2014.05.05. 08:45

Sarkalatos törvényt szegett meg a kormány

Mezőfalva – A magyar kormány megszegte a földtörvényt, nem hozta létre a helyi földbizottságokat – állítja az Élőlánc Magyarországért.

V. Varga József

Sarkalatos törvényt szegett meg a magyar kormány – emelte ki hétfői közleményében a mezőfalvi székhelyű Élőlánc Magyarországért. Amint Ács Sándorné agrármérnök, az Élőlánc elnökségi tagja a Fejér Megyei Hírlapnak kifejtette: a kormány megszegte a földtörvényt, nem hozta létre a helyi földbizottságokat annak ellenére, hogy a május elsején érvénybe lépett földforgalmi törvény szerint a helyi bizottságok döntenének a földeladásokról.

- A kormány sarkalatos törvényt szegett meg – folytatta Ácsné –, mert a sokat vitatott földforgalmi törvény vonatkozó rendelkezése szerint: „A helyi földbizottság adja ki az adásvételi szerződés jóváhagyásának megtagadásához, vagy a jóváhagyás megadásához szükséges állásfoglalását.” A 2013. évi törvény kimondja: „A helyi földbizottság tagjainak megválasztása érdekében a települési önkormányzat jegyzője összehívja a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését” – emlékeztetett az agrármérnök.

Ács Sándorné: Súlyos és tudatos mulasztás (Fotó: V. Varga József)

- Május elsején úgy lépett érvénybe a külföldiek földvásárlását lehetővé tevő földtörvény, hogy a helyi közösség kontrollját biztosító helyi földbizottságok a kormány súlyos és tudatos mulasztása miatt nem alakultak meg – hangsúlyozta Ács Sándorné. A kialakult zavaros helyzet a magyar nép és a helyi közösségek  érdekei ellen való – tette hozzá végezetül.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!