Mezőfalva

2014.01.14. 18:35

Irdatlan feladataink vannak...

Mezőfalva - Kishantosról, a PET palackok újrahasznosításának hazai problémáiról beszélgettünk dr. Illés Zoltánnal.

Klecska Ernő

Mezőfalva térségében a környezetvédelemnek számos tanújelét adták, a biogazdálkodással kezdve, az erdők védelmén, a nagy szemétszedési akciókon át a PET palack hasznosításig. Kihasználva az alapkőletétel kínálta lehetőséget dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt kérdeztük például a Kishantosi Vidékfejlesztési Központról. Elmondta, nagyra értékeli a kishantosiak törekvéseit, de...

-A törvényhozó dönthet úgy, hogy egy másfajta formáját akarja a gazdálkodásnak, de erről Bitai Márton államtitkár társam rengeteget beszélt a médiában. Osztom a véleményét, miszerint a törvényeket be kell tartani, ha valami jogellenesen történt, akkor azt ki kell vizsgálni, és a vétőnek vállalni a következményeket. Ha lejár egy bérleti szerződés, jelen esetben a magyar állam tulajdonában lévő földre vonatkozóan, akkor a képviseletében eljáró eldöntheti, akarja-e azt a kezelőt, vagy mást szeretne. Mint ahogyan azt is eldöntheti, hogy nem egy tömbként adja ki, hanem kiparcellázza, és másfajta bérleti viszonyokat alakít ki. A tulajdoni forma és a kezelői kérdések elválasztandók attól a tevékenységtől, amelyet én nagyra tartok.

-Sajnálja a kishantosi biogazdaság ellehetetlenülését? - kérdésünkre elmondta:

-Nagyon sajnálom. De ezt a dolgot azoknak is sajnálniuk kell, akik Kishantos vezetésében részt vettek, és az én megítélésem szerint túlterjeszkedtek a kompetenciájukon.

A PET palackok begyűjtésére, a hulladék feldolgozására visszatérve :

-A Magyarországon keletkezett műanyag hulladékoknak csak nagyon kis hányadát hasznosítják újra, sajnos. Hatvanezer tonnára becsülik az évente keletkező műanyag hulladék mennyiségét, amiből, ha jól számolok három-négymilliárd darab a PET-palack. Ennek talán négy százalékát, három-négyszázezer darabot gyűjtenek be és hasznosítanak újra. Ami azt jelenti, hogy irdatlan feladatok vannak előttünk, hogy növeljük a gyűjtési és újrahasznosítási arányt az ilyen jellegű beruházásokkal, mint ez a mezőfalvi. Az igazi az lenne, ha a piacra kikerültő nagyjából negyvenezer tonnát mind be lehetne gyűjteni, és újra palackot gyártani belőle. A mezőfalvin kívül hazánkban más cégek is állítanak elő granulátumot PET palackból. A mezőfalvi üzem újszerűsége abban rejlik, hogy a bővülésével, a munkahelyteremtéssel a jelenleginél jóval nagyobb mennyiséget tud begyűjteni, és abból hamarosan ismét műanyag flakot előállítani. Ennek és az ilyen jellegű beruházásoknak óriási a jelentőségük. A jövőre kezdődő hétéves pályázati időszakban rendelkezésre álló forrásból kétszáz millió forintot csak hulladékgazdálkodásra szánnak. A környezetvédelem az a terület, ahova munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés okán ugyanúgy be lehet vonni pénzeket, mint környezetvédelmi szempontok alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!