Jó tanácsok a nyári autózáshoz

2018.07.01. 14:00

Utazzon kellemesen, ne stresszeljen – Indulás előtt tájékozódjon!

Lassan itt a nyár közepe, fokozódik a közúti forgalom az M7-es autópályán, főleg hétvégenként. A torlódások és balesetek sajnos gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, amiket el lehet kerülni, és lehet kellemesen, stresszmentesen autózni, derült ki Pécsi Norbert, az autópályát üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője tájékoztatójából.

KE

Az M7-es autópályán a nyári zsúfoltságban június közepétől augusztus végéig főleg hétvégenként akkor is 80–90 kilométer per órára csökkenhet a sebesség, ha nem történik baleset, sem rendkívüli esemény. Így akár 15–20 perccel is hoszszabb lehet az út a Balatonig, hangsúlyozta a kommunikációs vezető. Pécsi Norbert kiemelte, főként pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapestről a Balaton felé.

Kerülje a csúcsforgalmat

Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17–18 óra között indulnak el a tópartról, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom, hétfőnként pedig a kamionstop után igen jelentős a teherforgalom is. A közutas cég a Balatonra utazóknak azt javasolja, ha tehetik, kerüljék el a csúcsforgalmat, mert még egy kisebb koccanás miatt is jelentős torlódás alakulhat ki. Ha az autópályán nagy torlódás van, érdemes kerülőutat választani. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-esre például a 61-es, 64-es és 65-ös számú főutakon. Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljanak el, legyen a kocsiban ásványvíz. Erős forgalomban különösen figyeljenek a követési távolságra. Ha torlódást, a járműoszlop lassulását látják, fékezés mellett kapcsolják be a vészvillogót.

Pénteken 14 és 20, szombaton 8 és 13 óra között tetőzik a forgalom

Ha eltévesztettek egy lehajtót, vagy huzamosabb ideig kell állni a pályán, ne forduljanak vissza, és ne tolassanak. Torlódásnál segítsék a mentésben részt vevő járművek előrejutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással. A leállósávot csak műszaki meghibásodásnál használják, ott tilos haladni. A műszaki okból megállásra kényszerült jármű utasai haladéktalanul húzódjanak a szalagkorlát mögé. Ha baleset helyszíne mellett haladnak el, ne bámészkodjanak, mert ettől is jelentősen lassul a forgalom. Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válaszszák meg a sebességet. A vizes útfelület és a csökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel. Indulás előtt célszerű tájékozódni a forgalomról a közutas társaság portálján, sokat segíthetnek a telefonos applikációk is, mondta Pécsi Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!