Milyen bajt okozhat a klíma?

2018.06.24. 09:00

Kórokozók telepedhetnek meg a nem megfelelő karbantartás miatt

A nyári hőségben mi sem természetesebb, mint hogy gyakrabban kapcsoljuk be autónk klímaberendezését. Ám ha nem fordítunk kellő figyelmet a légkondi tisztán tartására, akkor akár nagy árat is fizethetünk a használatáért. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségeket okozhat a nem megfelelő módon, illetve rendszertelenül ellenőrzött és karbantartott légkondicionáló.

KA

A klímaberendezések alapvető jellemzője, hogy ugyanazt a levegőt forgatják, amely az utastérben van. Ugyan ez jó hír azok számára, akik igencsak szenvednek az allergiát okozó pollenektől (igaz, ettől függetlenül a pollenszűrő is dolgozik), ám a hőcsere friss levegő nélkül történik. Márpedig a zárt rendszer kedvez a baktériumok és gombák elszaporodásának.

Légiós betegség

A Legionella pneumophila baktérium okozza. Először negyven éve azonosították, amikor tömegmegbetegedések törtek ki az Amerikai Légió tagjai között (innen az elnevezése.) A kórokozó alapvetően tavakban, patakokban fordul elő, ám a légkondicionáló hűtővizében is könnyen elszaporodik. Ugyan emberről emberre nem veszélyes, a vízvezetékeken és a klímaberendezéseken keresztül továbbterjedhet. Konkrétan a fertőzött, porlasztott víz válik a léghűtő berendezések által belélegezhetővé, és a mikroorganizmus a légutakba, tüdőbe jutva okozhat gyulladást. A kórokozó legrosszabb esetben atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet. Tünetei között ugyanúgy megtalálható a köhögés, mint a mellkasi fájdalom, izomfájdalom és magas láz. Tüdőbetegek, idősek, dohányzók és legyengült immunrendszerű emberek különösen legyenek óvatosak. Van enyhébb lefolyású változata, az úgynevezett Pontiac-láz, amely közepesen erős influenza tüneteit produkálja. Javaslat: évente legalább kétszer ellenőriztessük és tisztíttassuk az autónk légkondicionálóját.

Gombás fertőzések

A klímák nedves közege táptalaj a gombák számára. Számtalan fajtája létezik, ám a legveszélyesebb az Aspergillus. Ennek spórája a keringtetett levegővel nemcsak az orrüregbe, arcüregbe, hanem a tüdőbe is bekerülhet. Az emberi szervezetben elszaporodva pedig komoly fertőzést okozhat. A tünetei hasonlóak a légiósbetegség ismertetőjeleihez, ám a mellkasi fájdalom ebben az esetben erősebb, az arcüregben pedig komolyabb fájdalmat okozhat. A gombás fertőzés bármilyen szervet megtámadhat, egyes esetekben egy kellemetlen bőrfertőzés is lehet a kellemesnek hitt légkondizás következménye. Javaslat: a légkondicionáló karbantartása.

A nátha és a megfázás

A klímáknak alapvetően az a feladatuk, hogy enyhülést adjanak a forró nyári napokon. A kellemes közérzethez nem szükséges a külső hőmérsékletnél 15 fokkal hidegebbre állítani a klímát, az ideális eltérés mínusz 5-6 Celsius-fok körül van. Ha a tomboló kánikulai forróságból egy 24 fokra hűtött autóba ülünk be, akkor annyira megcsaphat minket a „hideg” levegő, hogy az alapos meghűléshez vezethet. Ebben az esetben még baktériumra és ki nem tisztított légbefúvóra sincs szükség, hogy kárát lássuk a légkondicionáló használatának. Javaslat: kerüljük a kinti és a hűtött utastér közötti túlzott hőmérséklet-különbséget.

Ízületi bántalmak

A meghűlés a hirtelen nagy hőmérséklet-különbségből adódhat. Ha pedig hosszabb ideig tartózkodunk a légkondi által hidegre hűtött légtérben, akkor komoly ízületi vagy izomgyulladást szedhetünk össze. Arról nem is beszélve, ha az áramló hideg levegőt konkrétan magunkra irányítjuk. Ilyen esetben az erek összeszűkülnek, és ezáltal megszűnik a szövetek oxigénellátása. Javaslat: a hűtött levegőt inkább a szélvédőre irányítsuk. Időközben manuálisan is szellőztessük az utasteret. Általában véve pedig nem árt a bőséges folyadékbevitel, a hidratálókrémek használata, és az immunrendszer megelőző erősítése C-vitaminnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!