Térhatású gyalogosátkelő

2018.04.02. 10:00

A lebegő fehér tömbök láttán lassítanak a járművezetők

Már a németországi Braunschweig városában is kialakítottak 3D vizuális hatású kijelölt gyalogátkelőhelyet, és hamarosan az ausztriai Linzben is lesz ilyen megoldás.

duol.hu

Meglepő látvány a hagyományos zebrához képest Fotó: archív

A baleset-megelőzési bizottság honlapján olvasható beszámoló szerint a gyalogosok fokozottabb védelme érdekében Izland északnyugati részén, Isafjördur városban térhatású, háromdimenziós kijelölt gyalogosátkelőt alakítottak ki pár hónappal ezelőtt. Bár az ötlet eredetileg az indiai Új-delhiből származik, a megoldás néhány ázsiai ország mellett Európában is hamar kö- vetőkre talált. Legutóbb az észak-németországi Braunschweig városában festettek fel 3D-s vizuális hatású gyalogátkelőhelyet, amely az első ilyen jellegű speciális közúti jelzés Németországban.

A megfelelő hatást bizto-sító grafikai elemek a város Lehndorf kerületében találhatók, ahol a helyiek kifogásolták, hogy a táblákkal előjelzett 30 km/órás sebességkorlátozást az autósok nem kis hányada nem tartja be, és a „hagyományos” zebrán túl gyorsan hajtanak át. A 3D vizuális hatású kijelölt gyalogosátkelő alkalmazásától a hatóságok a közlekedésbiztonság javulását, a járművek sebességének csökkenését, valamint a gyalogosok fokozottabb védelmét várják. Emellett a megoldás másodlagos hatása lehet, hogy az alacsonyabb tempó a zajszint és a károsanyag-kibocsátás csökkenését is eredményezi.

Meglepő látvány a hagyományos zebrához képest
Fotó: archív

A 3D hatás elsőre nagyon meglepheti a járművezetőt, hiszen vizuálisan úgy tűnhet, hogy fehér tömbök lebegnek néhány centiméterre az útburkolat felett, és ez automatikusan lassításra ösztönzi a sofőröket. A zebrához közeledve a 3D-s hatás folyamatosan csökken. Természetesen minden megoldáshoz hozzá lehet szokni, így a rendszeresen arra közlekedők minden bizonnyal hozzászoknak majd az elsőre igen meglepő látványhoz. Ugyanakkor a fő cél, a kijelölt gyalogátkelő-helyekre történő fokozott figyelemfelhívás a későbbiekben is megmarad.

A hírek szerint a 3D vizuális hatású kijelölt gyalogosátkelők terjedése tovább folytatódik, és hamarosan az ausztriai Linzben is alkalmaznak ilyen megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!