Lóerő

2015.10.16. 16:49

Ingyenes átvizsgálást biztosítanak a csatlakozott szervizekben

Dunaújváros – A szemüveg egy „szükséges rossz” szemlélet szerencsére az elmúlt évek során sokat változott, mégis még mindig sokan vannak azok, akik tudják, hogy nem látnak jól, mégsem hordanak szemüveget vagy kontaktlencsét.

Gallai Péter

2005 óta a Látás Hónapja október, a Magyar Látszerész Szövetség és az optika szakma által közösen létrehozott kampány. A szervezők olyan társadalmi célú, országos összefogást kívántak létrehozni, mely során térítésmentes látásellenőrzésben, szakmai tanácsadásban részesítik azt, aki a kampányban résztvevő üzleteket felkeresi. Ugyanis a látásromlást sok esetben nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet! Mindez általában megelőzhető lenne, ha időben felismernénk és kezelnénk a bajt. A szemész szakorvos szerint 40 év felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat.

A hiba remélhetőleg nem olvasóink szemében, de nem is a nyomdában van, fotósunk direkt szemvügekre szoruló képet készített   Fotó: Zsedrovits Enikő

A Látás Hónapjával párhuzamosan immár negyedik alkalommal, a „Látni és Látszani” néven az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság is kampányt indít a személy- és tehergépkocsik, motorkerékpárok és kerékpárok vezetőinek, akik október 1. és december 10. között térítésmentesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy járművük láthatóságért felelős alkatrészeit a csatlakozott szervizekben megvizsgálják. A regisztrált optikákban pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják őket. Idén a november 11-től december 10-ig tartó ellenőrző szakasz idején számíthatunk olyan fokozott közúti ellenőrzésekre, mely során a rendőrség kiemelten figyeli majd a járművek világítását, a láthatóságot, továbbá a jogosítványban előírt szemüveg viselését.

Az akcióban részt vevő közlekedők igazolólapot is kapnak a regisztrált szervizektől, amelyet az ellenőrző rendőrnek kell bemutatni, így könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja az igazoltatás során.

 

Míg napjainkban a rendszeres tüdőszűrésen, vagy fogorvosi kontrollvizsgálaton való részvétel szükségessége már mindenki által elfogadott tény, ezzel szemben látásunk és legfontosabb érzékszervünk a szemünk állapotával érdemtelenül keveset foglalkozunk. Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nemcsak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő szemüveg hordása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!