Lóerő

2010.01.18. 13:05

KRESZ-változások 2010-ben VI.

Osváth Sarolta

Tájékoztató táblák (KRESZ-módosítás 8. §)

Ha az „Egyirányú forgalmú út” jelzőtáblák alatt elhelyezett kiegészítő táblán autóbuszt és/vagy kerékpárt mutató ábra jelenik meg:
a) az úttesten kijelölt kerékpársávon, ennek hiányában az úttest jobb széléhez húzódva a kerékpáros,
b) az autóbusz forgalmi sávon a menetrend szerint közlekedő autóbusz,
c) a kerékpáros által is igénybe vehető autóbusz forgalmi sávon – az autóbusz részére kijelölt közlekedési iránnyal megegyezően – a kerékpáros is a jelzőtáblán megjelölt iránnyal szemben közlekedhet.

Egyirányú utcában haladhat menetiránnyal szemben a kerékpáros

– A módosítás enyhíti az egyirányú utcák forgalmi rendjét és megengedi a kerékpárok és az autóbuszok számára, hogy az egyirányú forgalmi úton a megjelölt iránnyal szemben is közlekedhessenek. A kerékpárosok eddig is behajthattak az egyirányú utcába az ellenkező irányból, ha ezt kiegészítő tábla jelezte és volt az utcában kerékpársáv is. A kiegészítő tábláknak ezentúl is meg kell lenniük, az útburkolati jelek viszont akár el is maradhatnak. Az olyan kereszteződések előtt, ahol a jobbra nyíló egyirányú utcából a forgalommal ellentétes irányban közlekedő kerékpáros hajthat ki, táblával figyelmeztetni kell erre az autósokat.

A kerékpárosokat és motorkerékpárosokat érintő főbb új szabályok (6. rész)

Új útburkolati jelek (KRESZ-módosítás 9. §)

„Előretolt kerékpáros felállóhely a balra kanyarodó kerékpárosok számára” a forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott útkereszteződésben, az út jobb szélén kijelölt kerékpáros nyomon vagy a kerékpársávon oda érkező és balra bekanyarodó kétkerekű kerékpárok a megállás helyét jelölő vonalak közöt- ti, kerékpárt mutató sárga színű útburkolati jellel megjelölt úttestre csak a járművek forgalmát irányító fényjelző készülék piros fényjelzésének időtartamában szabad – a 36. § 12. bekezdésében foglaltak és a besorolás általános szabályai szerint – a többi jármű elé besorolva kell a továbbhaladáshoz felkészülni.

– Az új szabály a korábbi rendelkezést pontosítja, fontos, hogy csak a gépkocsiknak szóló piros jelzés alatt lehet a kerékpárosnak előre sorolni. A fényjelző készülék a kerékpárosok indítását indítását (balra kanyarodását) külön szabályozza. Fontos: az előretolt helyre csak anynyi kerékpáros soroljon, ahány át is fér a zöldön. A felállóhelyre a kerékpárosok már nem csupán a kerékpársávon, hanem az út jobb szélén kijelölt kerékpáros nyomon is megérkezhetnek.  Új jelzés a Kerékpáros nyom Egyirányú utcában haladhat menetiránnyal szemben a kerékpáros    

Címkék#KRESZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!