Műcsarnok

2018.08.29. 15:20

Rekordszámú látogatóval zárt a népművészeti Nemzeti Szalon

A Kéz – Mű – Remek címmel megrendezett népművészeti kiállítást csaknem 29 ezren látták a budapesti Műcsarnokban.

Budapest, 2018. április 19. A Kéz / Mû / Remek. Népmûvészet. Nemzeti Szalon 2018 címû kiállítást rendezik Budapesten, a Mûcsarnokban 2018. április 19-én. Az április 21-tõl augusztus 20-ig látogatható tárlaton azon népi kézmûves mesterek, mûvészek mutatkoznak be, akik alkotó munkájukban a népmûvészeti hagyományt tekintik ihletõ forrásnak. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Szalonok sorában 2018-ban azon népi kézműves mesterek, művészek mutatkoztak be április 21. és augusztus 20. között, akik alkotó munkájukban a népművészeti hagyományt tekintik ihlető forrásnak – idézte fel szerdai közleményében a Műcsarnok.

Mint a szervezők emlékeztettek, a Magyar Művészeti Akadémia 2014-ben indított Nemzeti Szalon néven új kiállítássorozatot, amellyel az a célja, hogy időről időre „megbízható körképet” nyújtson a vizuális művészetek különböző területein született főbb teljesítményekről.

A Nemzeti Szalon nem követi a beadás-zsűrizés hajdani gyakorlatát, mert ma a Kárpát-medencében több ezerre tehető a színvonalas alkotómunkát folytató alkotók száma. Így a Nemzeti Szalonokat felkért kurátorok, egy-egy szakterület szakértői állítják össze tudásuk, sok évtizedes tapasztalatuk alapján, – gondolatilag legalábbis – a teljesség igényével – áll a közleményben.

Az évente egymást követő szalonok először az építőművészet, majd a következő esztendőkben a képzőművészet, a média- és fotóművészet, a tervező- és iparművészet, idén pedig a népművészet átfogó bemutatására vállalkoztak.

A Nemzeti Szalonok sikerét látva a Műcsarnok új ötéves ciklusra készül, 2019-ben a mai építészet aktuális feladataira és legjellemzőbb műfajaira fókuszálva – zárul a közlemény.

Borítókép: A Kéz / Mű / Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítást rendezik Budapesten, a Műcsarnokban 2018. április 19-én

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában