Kultúra

2012.04.01. 09:48

Itt van Amerika!

Székesfehérvár – Korhű környezetben és öltözetben fogadták a résztvevőket a rendezők szombaton a székesfehérvári Comenius iskolában azon az országos versenyen, ahol alig lehetett magyar szót hallani.

Zsigó Ferenc

Az ország minden részéből tizennyolc csapat részvételével kora reggeltől késő délutánig zajlott szombaton a 9. Angol Nyelvi Civilizációs Verseny a két tanítási nyelvű középiskolák között. Délelőtt a tesztírás, majd az angol nyelvű hanganyag feldolgozása egyáltalán nem szívta ki az erőt a diákokból, akik délután ötperces prezentációkkal, szerepjátékokkal, esetenként a színészi profizmus határát súroló kosztümös jelenetekkel kápráztatták el társaikat és a zsűrit, felelevenítve a kiírás szerint a '20-as évek Amerikáját.

Apropó zsűri! A nyelvtanárok mellett a tavalyi győztes fehérvári csapat két tagja is értékelte a grémium tagjaként az idei produkciókat.

- Ez is hagyomány, amint az is, hogy mindig az az intézmény rendezi a versenyt, amelynek csapata győzött az előző évben – mondta el Noll-Batek Kristóf egykori comeniuszos diák, aki idén már mozgóképkultúrát tanul Egerben. Társa a zsűriben Tóth Gergely amerikanisztikát hallgat Szegeden, ő így értékelte az idei produkciókat: - Profik, néhányan talán még nálunk is jobbak.

 

 

A kísérő tanárok sem unatkoztak, a tesztírás ideje alatt meghányták-vetették a közoktatási törvénytervezetet. A fórumon többen megfogalmazták, hogy nagyobb figyelem is irányulhatna a szaktárca részéről a két tanítási nyelvű intézmények felé, hiszen csak angol-magyar iskolából hatvannégy van már az országban.

- Jövőre palócföldre megyünk! – hangzott el a díjkiosztón, ugyanis a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium csapata lett az idei győztes, így ők szerezték meg a 2013. évi verseny rendezési jogát.

- Nem csak a győztesnek, mindenkinek jár a köszönet és az elismerés, hiszen a jövő értelmisége formálódik a kezeink között, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez hogyan történik – fogalmazta meg zárszavában Rockenbauer Lajos, a Comenius iskola igazgatója.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!