Ádámokról és Évákról

2019.06.08. 12:00

Ez volt a hetedik ilyen versengés a Bartókban

Hetedszer rendezték meg a Bartók kamaraszínházban az Ádámok és Évák című, középiskolásoknak kiírt színpadi vetélkedőt.

Pekarek János

Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az Ádámok és Évák egy színpadi próbálkozás: előre megadott színdarabot vagy annak egy-egy jelenetét kell a szereplőknek színpadra állítani és eljátszani. Idén a szervezők szakítottak a hagyományokkal. Ahogyan Dubai Pétertől, a Bartók munkatársától megtudtuk, most egy szituációs játék volt a feladat. Az elképzelt jelenetben egy fiú és egy lány bevásárol egy üzletben, a pénztárhoz érve udvariaskodni kezdenek egymással, miközben egy idős asszony megelőzi őket. A jelenetet a részt vevő iskolák játszóinak sorsolás alapján különböző stílusban kellett eljátszaniuk.

Így a Lorántffy diákjai horrorként, a bánkisok táncos jelenetként, a simontornyai Vak Bottyán iskola színészei kortárs darabként, a Pannon Oktatási Központ tanulói görög drámaként, a Rudas diákjai burleszk­ként adják elő a jelenetet. A pusztaszabolcsi Szabolcs vezér iskola jelentkezői más rendezvény miatt nem tudtak ideutazni, ezért produkciójukat videón mutatják be: ők szappanoperának dolgozták fel a szituációt.

A díjakról zsűri döntött: a bírálók elnöke Szemán Béla színész, rendező volt, társai Kecskés Tímea színész és Palánki Hedvig látványtervező. Az elismeréseket lapzártánk után adták át. A díjakra és a díjazottakra még visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában