Kultúra

2012.07.18. 13:24

Elhunyt Jon Lord

A Hammond orgona mestere, a billentyűs hangszerek ura. A leggyakrabban e két titulussal illették tisztelôi és pályatársai Jon Lordot, akit a legtöbben a Deep Purple zenekar révén ismertek meg. A címeket azonban múlt időbe kell tenni, a hazánkban is számos alkalommal megfordult világhírű zenész hétfőn eltávozott az élők sorából.

Kerkai Attila

Jon Lord 71 esztendős volt, s egyéves küzdelmet folytatott az egyik legalattomosabb betegséggel, a hasnyálmirigyrákkal. Az azóta folyamatos gyógykezelésekre járó zenész optimizmusát jelzi, hogy amikor a július 6-ra tervezett koncertjét le kellett mondania, még nyugtatta rajongóit, ígéretet tett a pótlásra. Bár igazi angol úriember volt, a szavát ezúttal nem tudja betartani.

A klasszikus zenei tanulmányokat végzett Jon Lordnak a Deep Purple tagjaként meghatározó és elvitathatatlan szerepe volt a rockzene alakításában. Nemcsak a feledhetetlen orgona-gitár párbajok köszönhetőek neki, de tulajdonképpen ő volt az, aki a klasszikus zene és hard-rock ötvözésével generációk számára mutatott utat. Bár játszott zongorán és szintetizátoron is, a legismertebb hangszere mégis a Hammond orgona volt, ezzel olyan hangzásvilágot teremtettek, ami a hatvanas évek végétől a mai napig etalonnak számít.

Hosszan lehetne sorolni Jon Lord közismert szerzeményeit, a Deep Purple örökzöldjeit, a klasszikus hatású mûveket, illetve azokat a kompozíciókat, amelyeket 2002 után írt és rögzített, hiszen tíz évvel ezelőtt az akkor 60 éves zenész úgy döntött, felhagy az aktív turnézással. Addig is többször járt hazánkban, ám azóta még inkább kötôdött országunkhoz, elhozva néhány valóban különleges produkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!