Kultúra

2017.05.31. 16:40

A zene mesél és megsimogat

DUNAFÖLDVÁR Hangulatos zenés esttel zárta idei évadját a Rátkay László Irodalmi Kávéház. A VirágOm Együttes alapítója, a dunaföldvári Ulbert Andrea mutatta meg saját dalait és kicsit a lelkét is a meghitt, közvetlen hangú rendezvényen.

L. Mészáros Irma

Az esten két zenésztársa kísérte, Papirnyik Norbert gitáron és Agárdy-Kovács Attila ütőhangszereken. De az egyik számban közreműködött két általános iskolás diáklány is, Csepeli Dalma és Szécsi Dorka.

Ulbert Andrea a programnak a Dalok és történetek címet adta - találóan. Hiszen mesélt és énekelt. Mesélt a kezdetekről, a tanulási folyamatról, s arról, milyen szituációban születtek meg a dallamok, a szövegek. Amikor nehéz életszakaszba került, a már korábban megvásárolt gitárjához fordult. S nemcsak tanulta a gitározást, hanem két akkord között dallamokat dúdolt, s szöveget alkotott. Megíródott, ami kikívánkozott - mondta. Dalai 2007 és 2011 között keletkeztek. Hol egy őrségi természetélmény, hol egy kiállítás képe, hol a Szabadság-hídon érzett ritmusos mozgás ihlette a dalt. Saját, személyes történeteit egy-egy találó irodalmi idézettel egészítette ki. Az egyszerű zenei dallamok kíséretében erőteljesen hatott a dalok szövege. Hatott, mert Ulbert Andrea számára a zene, a dal a lélek, az érzelmek kifejezése. Senki nem mesél úgy, mint ahogy nekem a zene, senki nem becéz úgy, mint ahogy engem a zene - hangzott a tanítványaival együtt előadott dalban. A zenésztársak finom kísérete nem nyomta el az őszinte hangot. A zene nekünk szólt és mindenkinek. A közönség értékelte a dalokat és az őszinteséget. Ahogy a fájdalom gyökeréből nőtt ki a VirágOm, s születtek a dalok, ezen az estén azok gyógyító erejét érezhette a közönség.

A VirágOm Együttest legközelebb teljes felállásban június 24-én, a múzeumok éjszakáján hallhatják a zenebarátok a dunaföldvári Várban Fotó: A szerző

A gitáros-énekes Ulbert Andrea vallja, hogy társaival intuíciókra hagyatkozik, amely révén mély belső örömöt és alkotói szabadságot él meg. S ha közönség is van, megosztják mindezt. Mint ezen a május végi estén.

A VirágOm Együttest legközelebb teljes felállásban (Ulbert Andrea - ének, gitár, tilinkó, Borzavári Róza - hegedű, ének; Agárdy-Kovács Attila - ütősök, brácsa; Nagy Dénes - nagybőgő, Papirnyik Norbert - gitár) a bajai és a szolnoki koncert között, június 24-én, a múzeumok éjszakáján hallhatják a zenebarátok a földvári Várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!