Kultúra

2012.08.21. 06:00

A hűségnek is szól a díszpolgári cím

Alcsútdoboz – Díszpolgári címet adományozott szülőfaluja önkormányzata Mészáros János Eleknek, a Csillag Születik győztesének. Az énekes nemcsak magának, de szűkebb közösségének is elismertséget szerzett.

Zsohár Melinda

Huszonegyedik esztendeje tartanak Szent István ünnepén falunapot is Alcsútdobozon, amely a kastélykert műemlék kápolnájában misével kezdődik. A misét Vargha Imre plébános celebrálta, a reformátusok pedig az ünnepnap reggelén lelkészválasztást tartottak. Hős Csaba nagykőrösi lelkész szolgál ezután abban az egyházközségben, amelyben az idei községi díszpolgári cím birtokosa, Mészáros János Elek is presbiter. A köztiszteletben álló helybéli "fiú" nem kis teljesítményt nyújtott azzal sem, hogy sokak kívánságának eleget tegyen! Az erdélyi Székelyudvarhelyen énekelt az augusztus 19-kén tartandó alcsútdobozi ünnep előtti estén, éjszaka azonnal elindult haza, hogy másnap délelőtt átvehessen Oláh Gyárfás polgármestertől a kitüntetést, a község kulcsával.

A díszpolgári címet nem csupán a győztes énekesnek szánták, mondta el indoklásában Tranker Tamás alpolgármester, hanem a hűséges falubélinek, aki soha nem mulasztja el szülőhelyét méltatni. Az agrárértelmiségi férfi a megyeszékhelyen dolgozik, ám lelki gyökereivel ősei földjébe kapaszkodik, nem hagyja el azt, hangsúlyozza minden lehetséges alkalommal a széles nyilvánosság előtt. A kis kápolna megtelt a szép napon, hogy együtt örülhessenek a helyi kitüntetésnek, amely Mészáros János Eleknek és családjának is a legkedvesebb elismerés.


 
A délután sportnap és könnyűzenei koncertek után némileg kipihent díszpolgár este szabadtéri előadást rögtönzött a sportpályán a hallgatóságnak. Opera, népdal, operett, musical-betétek hangzottak el a csillagfényes éjszakában, a dombok karéjozta hajdani legelőn, tücsökzene kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!