Kultúra

2017.08.30. 16:05

Óvodástól a harmadikosokig: Hastánc tábort tartottak Dunaföldváron

Augusztusban ismét tábort tartott a hét éve működő dunaföldvári Gamila Orientális Tánccsoport.

L. Mészáros Irma

A Nagyné Bessenyei Janka hastáncoktató vezette ötnapos táborban tizenkilenc kislány vett részt. Egyfajta csapatépítő volt ez, közösséget fejlesztő együttlét - mondta az oktató -, ugyanis évközben két csoporttal foglalkozik. Az előző évek bemutatóinak, fellépéseinek eredményeként viszonylag nagy létszámú újonc csoport alakult, amelyben az óvodástól a harmadikosig voltak gyerekek.

Az ismerkedést szolgáló ritmusjátékok után a kicsik először kaptak a mozgáshoz legyezőfátylat. A nagyok sokféle, már nehezebb koreográfiákat tanultak, hiszen technikai fejlesztésük volt a fő cél. Nagyné Bessenyei Janka munkáját Nagyné Gazsó Kitti óvónő segítette, aki maga is régóta hastáncos és a cirkuszi fellépésekben szerzett rutinjával gazdagítani tudta a foglalkozásokat.

A hastáncostáborban részt vevő gyönyörű lányok csoportja Fotó: amatőr felvétel

A haladó csoportban táncoló tizenkét éves Nagy Luca, az oktató lánya a kicsiknek két saját koreográfiáját tanította be. A összekovácsolódás rendkívül jól sikerült, szabadidejükben a felsősök körjátékokat, tapsoltatókat játszottak a kisebbekkel. De ahogy egy táborhoz illik, más jellegű tevékenységekkel is foglalkozhattak a gyerekek. Többek között Benda Kati fazekassal kézműveskedtek, medálokat, ékszerdíszeket készítettek.

Nagyné Bessenyei Janka a hastánc tradicionális változatát tanítja, azt az ősi művészetet, amely kifejezi a lelket, s erősíti a testet. De fejleszti az egész személyiséget és a részkészségeket is: a finommotorikát, a kézügyességet, a testséma-felismerést, a memóriát, a forgás következtében az agyi tevékenységeket, így a logikai gondolkodást, a tanulási képességeket is. Ezen kívül - mint a szülők is megerősítik - fejlődik a lányok önképe, önbizalma, vagyis a tánc hozzájárul, hogy egészséges lelkű emberekké váljanak.

A Gamila táborzárót szép környezetben, a Vár szabadtéri színpadán tartották - sok érdeklődő előtt. Az egyórás műsorral bizonyították az éves munkát és a tábor eredményességét.

A látványos szóló, duó és csoportos koreográfiákkal nagy sikert arattak, mint ahogy a tábort követően Dunaújvárosban, a Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett programon, ahol övék volt a záró műsorszám. Szeptember 2-án, szombaton pedig a földvári nyárbúcsúztató gyermeknapon lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!