Kultúra

2017.03.22. 16:30

Szép sikert aratott a hazánkat képviselő Bánki kórus a német fővárosban

Dunaújváros - A múlt hét végén a német főváros egyik vezető oktatási intézményének, a Berlin Brandenburg International School vendége volt a Bánki középiskola kórusa. A zajos sikert hozó túráról a karvezető,Ujházy Krisztina mesélt lapunknak.

Szabó Szabolcs

- Baráti viszonyt ápolok a neves a Berlin Brandenburg International School pedagógusával, Kovács Pannival, aki egyben az oktatási intézmény által szervezett The Berlin International Music Project vezetője is. Korábban hallott már a Bánki kórusáról, és tavaly ősszel azzal keresett meg minket, hogy 2017 tavaszán vegyünk részt a következő kórustalálkozójukon.

Fontos kiemelni, hogy nem egy klasszikus kórusversenyről beszélünk. A találkozó inkább a közös munkáról és alkotásról szól. A felkérés mellett előre megkaptuk azokat a műveket, amelyekből egyfajta alapozásként fel kellett készülnünk - összegezte az utazás előtti időszakot a DH-nak Ujházy Krisztina, akit a berlini élményekről is faggattunk.

Dunaújvárost és egyben Magyarországot a Bánki kórusa képviselte a BIMP 2017 címmel megrendezett nemzetközi zenei találkozón

- Fantasztikus körülmények és remek hangulat fogadott minket. Négy ország közel 250 diákja dolgozott együtt, két korcsoportra bontva, a Bánki kórus a középiskolások mezőnyét erősítette. A közös próbák után egy nagy előadáson mutattuk be az idei rendezvény repertoárját, amely, büszkén mondhatom, hogy nagy sikert aratott a hallgatóság körében, akik között édesapaként - a lánya a kórusban énekelt - ott ült Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere is.

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a koncert után találkozott a kórussal, és külön méltatta a bánkisokat is, diákunk Flaisz Tamás szólista teljesítményét külön is értékelte. Az összképhez hozzátartozik, hogy Berlinben egy abszolút nemzetközi közegben mozogtunk, a kommunikáció kizárólag angol nyelven folyt, ám tanulóinknak ez sem jelentett különösebb gondot - mondta el a kórusvezető, aki a túra tapasztalatairól is beszélt:

Vajon ki lehet a kakukktojás? Egy igazi sztárvendég is meghallgatta a dunaújvárosi kórust: Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere is dicsérte a bánkisok teljesítményét Fotó: amatőr felvétel

- Az önkormányzat, a Bánki és a Rudas iskolai alapítványa, valamint helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával egy 25 tagú kórus szerepelt a Bánki színeiben Berlinben, de a kart erősítették rudasos és rostis tanulók is. Szükségünk is volt erre, és ezen az úton szeretnénk továbbhaladni, hogy legyen a Dunaújvárosi Szakképzési Centrumnak egy ütőképes kórusa, amelynek egyik támasza lehet a Bánki fiúkórusa.

E kezdeményezést a centrum vezetése is támogatja, hiszen komoly esélyt nyújt majd a jövőben az együtt énekelni szerető, tehetséges diákok előtt. A következő "berlini" kihívás adott, hiszen a jövő évi találkozóra már most meghívtak minket, én pedig kaptam egy plusz házifeladatot: a szervezők felkértek, írjak egy kórusművet a 2018-as rendezvényre. Nagyon bízom benne, hogy akkor már létrejön a helyi szakközépiskolásokat tömörítő centrum kórusa, amely hasonló sikereket arat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!