Kultúra

2016.02.19. 19:48

Kilencvenhárom jeles hetvenes - kötet Friedrich Ferenccel

Dunaújváros - Idén nyáron ünnepli 70. születésnapját az ország egyik meghatározó szobrászművésze, a Dunaújvárosban élő és alkotó Friedrich Ferenc.

Szabó Szabolcs

A Munkácsy-díjas művészt a közelmúltban a Napút Kiadó is köszöntötte, hiszen bekerült a Kilencvenhárom jeles hetvenes címmel a tavalyi év végén megjelent kiadványban.

- Hogy készítettem-e számvetést? Úgy mondják, a kerek évfordulóknál javallott mérleget vonni. Majd igyekszem... A legfontosabb felismerésen azonban már túl vagyok. Évtizedekkel ezelőtt szembesültem azzal, hogy az eltervezett munkáim több mint nyolcvan százaléka aligha fog megvalósulni. Ez talán a szobrászok átka - költséges művészeti ágat választottunk - felelte megkeresésünkre a helyi művészeti élet egyik megkerülhetetlen művésze, Friedrich Ferenc, aki természetesen jelenleg is napi rendszerességgel dolgozik új tervein, elképzelésein. A Napút Kiadó egy különleges meglepetéssel kedveskedett a szobrásznak, hiszen az ő portréja is helyett kapott az immáron tizedik alkalommal megjelenő Kilencvenhárom jeles hetvenes című kiadványban, amely a tavalyi esztendő utolsó napjaiban jelent meg.

Életvidám hetvenes - Friedrich Ferenc jelenleg is alkot. Fotó: Ady Géza

A kötetben olyan, a szakmájukban kiemelkedőt alkotó emberek kaptak helyet, mint például az író-rendező Bereményi Géza, az énekes-zeneszerző Nagy Feró, a szintén zeneszerző Tolcsvay Béla, vagy a grafikusművész Tettamanti Béla. Mint fentebb említettük, a születésnapját nyáron ünneplő szobrász folyamatosan dolgozik, és remélhetően számos korábbi munkájával találkozhatunk majd a márciusban bemutatkozó, a helyi acélszobrász alkotótelep történetét feldolgozó kiállításon. - Meglátjuk mi lesz belőle, remélhetően számos régi alkotótárssal összefutunk majd a tárlat apropóján - zárta szavait a lassan „hetvenes" Friedrich, aki a nap levezetéseként ezúttal is egy könnyed futást választott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!